Ares : A háború görög istene

A görög mitológia az ókori Görögország isteneiről, istennőiről, hőseiről, teremtményeiről és szertartásairól szóló történetek gyűjteményét foglalja össze. A legnépszerűbb férfi istenségek közé tartozik Zeusz, Poszeidón és Apollón. A görög istennők közül Aphrodité, Héra és Athéné a híres.

Ebben a cikkben Ares, a háború görög istenével foglalkozunk. Egy olyan karakter, akitől sok lény rettegett frenetikus harci éhsége miatt. Miért olyan népszerűtlen Árész az istenek és a görögök körében? Mi a szerepe a görög mitológiában? Mit szimbolizál Árész? Ez csak néhány a kérdések közül, amelyekre ebben a cikkben választ adunk.

A görög mitológiában Árész a háború, a harcszomj és a férfiasság istene. Zeusz és Héra fia, a tizenkét olimpiai istenség egyike. Árész testesíti meg a háború legbarbárabb aspektusait, mint például a brutalitást és a mészárlást, valamint az erőszakhoz, dühhöz és gyűlölethez vezető érzelmeket. Ő uralkodik a csatatereken és a seregek felett.

Ares viszonylag korlátozott szerepet játszik az irodalmi beszámolókban ábrázolt görög mitológiában, a számos románcára és bőséges utódaira tett utalások ellenére. Arész egy szerénytelen háború ura, bevallottan sokat alulértékelt, de feltétlenül érdemes érdeklődni iránta. Minden további nélkül tudjunk meg többet erről a görög mitológia híres szereplőjéről!

Spártai sisakgyűrű

Az Arész név etimológiája

A Ares név etimológiája közvetlenül a görög Ares szóból ered.b>arē” (“ἀρή “ógörögül), ami “pestis“-t, “rontást“, “átkot” vagy “imprécation“-t jelent. A szó állítólag a proto-indoeurópai *M̥rēs szóból származik, amely a római és latin “Mars” név valószínű gyökere, jelentése “csata” vagy “háború“. ⚔️

A név legrégebbi igazolt formája a mükénéi görög, a-re, a B lineáris szótagírással írva. Az Areios melléknévi jelzőt gyakran csatolták az istenek és istennők nevéhez, ha azok háborúban vettek részt: “Zeus Areios“, “Athena Areia“, sőt “Aphrodité Areia“.

Arès etymologie

Ki az isten Arész?<

Artwork by Stefan Kopinski, Аnton Smaznov and Nicholas Elias on ArtStation

A legtöbb férfi görög istenséghez hasonlóan Árésznek is állítólag sok szeretője volt, valamint sok gyermeke. Hosszú és mozgalmas viszonya volt Aphrodité istennővel. Együtt sok fontos személyiségnek adtak életet, köztük Deimosz, a rémület és a félelem istenének és Phobosz, a félelem istenének. Mindkét isten Árész segítőjeként szolgált, és a harcban elkísérték őt a szekerén.

Mit szimbolizál Árész isten?

A görög Arész isten, ellentétben Athénával, csak a háború romboló oldalát képviseli. Árész tipikusan a erőszak és a brutalitás megszemélyesítője a legtisztább formában. Őt sem az istenek, sem az emberek nem szeretik. Kivéve Aphrodité istennőt, aki sok házasságon kívüli gyermeket adott neki.

Sokszor úgy ábrázolják, mint a háború par excellence istenét, Ares hagyományosan azt szimbolizálja, hogy a harc legbrutálisabb brutálisabb, egyszerűtlenebb és féktelenebb aspektusait. Ellenpárja Athéna ezzel szemben a katonai konfliktus stratégiai és taktikai aspektusait képviselte.

Árész isten szimbóluma

Artwork by Manuel Ragno and Mikel Eatough on ArtStation

Ares a harcos szellemet és a háború vérszomjas szenvedélyét is megtestesíti. Gyakran ábrázolták harcban, Árészt impulzivitása, temperamentuma és pusztításra való buzgósága tette őt az olümposzi istenségek közül a legkevésbé kedvelt.

Bár Árész széles körben elismert isten volt, nagyon csodálták. A görögök gyakran állították, hogy trák volt (Trákia egy hírhedten harcias nép által lakott régió volt Észak-Görögországban), hogy elhatárolódjon a görög társadalomtól és értékrendtől. Árész népszerűtlensége nemcsak arra utal, hogy a görögök túlságosan hozzászoktak a konfliktusokhoz, hanem arra is, hogy nem szívesen ünnepelték annak pusztító tendenciáit.

Ares személyisége

Ares gyáva státusza teljes mértékben a történetek elmesélt változatától függ. Arészt az egyik legszebb és csábítóbb istennek tartották. Ezt a tulajdonságát az athéniak és a spártaiak két teljesen eltérő módon használták jellemének leírására:

  1. Az Athéniaiak Arész szépségét annak tulajdonították, hogy gyávasága miatt veszélyes volt, és amint veszélybe került, elmenekült a csatából, így az általa felbujtott embereket hagyta meghalni, hogy harcoljanak érte.
  2. A Spartiaták Arész szépségét annak tulajdonították, hogy olyan finom harcos volt, hogy vonásai tökéletesek és makulátlanok maradtak, soha senki nem volt képes a legkisebb karcolást sem ejteni rajta.

A imádók és ellenzők eme égbekiáltó ellentmondása ellenére Arész minden más aspektusáról egyetértés van, de teljesen más szemszögből látják, legyenek azok csodálatra méltó vonások, puszta furcsaságok vagy mélységes kegyetlenség.

Arès személyiség<

Artwork by Oliver Müller on ArtStation

Ares rendkívül szadista egyéniség volt, aki elfogadta az erőszakot, és a pusztítást a szépségtől a vidámságig mindenfélének tekintette. Annak ellenére, hogy szadista vérengző és veszélyes volt, Arész valójában szimpatikus apa volt, aki megpróbált olyan lenni a gyermekei számára, amilyen Zeusz nem volt neki. Egyszerre volt szerető és védő velük szemben.

Ares egészen odáig ment, hogy megölte Poseidon fiát, Halirrhotios-t, aki megpróbált visszaélni a lányával Alcippus. Fiai, Phobosz és Deimosz, magukra vállalták, hogy büszkévé teszik apjukat azzal, hogy amikor csak lehet, káoszt vetnek, amit Arész nagyon értékelt.

Milyen hatalma van Árész istennek?

Ares a háború istene volt, és hatalma a fizikához és erőhöz kapcsolódott. Gyakran társították a tűzzel, és harcos istenségnek tartották, aki a fegyverek mestere volt. Harcos istenként kiváló harcos volt a csatában, de nagy vérontás és nagy pusztítás okozója is volt, bármerre járt.

A háború isteneként Árész tanúja volt annak, hogy kegyetlenség és erőszak uralkodott. Harci technikai képességei páratlanok voltak, de ez nem terjedt ki a taktikára, egy olyan szempontra, amelyhez Athéna ragaszkodott, és amelyet ő figyelmen kívül hagyott a brutális erő és a személyes harci rátermettség javára. Arészt nem érdekelte, ki nyer, csak azt akarta, hogy az emberek harcoljanak és öljék egymást. ☠️

Ares isten hatalma<

Artwork by Reece Clark on ArtStation

Ares úgy van ábrázolva, mint az egyik legerősebb isten fizikailag./b>, legalábbis az olimposziak második nemzedékéből, az olyan istenek, mint Zeusz és Poszeidón sokkal erősebbek, mint a gyermekeik. Árész állandóan Erissel, a viszály istennőjével az oldalán lovagolt.

Arész imádta Erist, mert puszta jelenléte kicsinyes vitákat, veszett vitákat és megosztó vonalakat provokált az ellenségek között. Árész addig szította ezeket a civakodásokat, amíg azok gyilkos hevületig nem fajultak. Ez volt Ares szokásos eljárása a háború magvainak elvetésére, Eris létrehozta volna az alapvető megosztottságot, majd a nézeteltérések eszkalálódása totális háborúvá fokozódott. ⚔️

Melyek Árész tulajdonságai?

Az fő tulajdonsága Árésznek a harcos sisakja. Még a házi jelenetekben, például az istenek ünnepein is sisakot viselve vagy azt tartva ábrázolták. Árész isten egyéb attribútumai közé tartozott a pajzs, a lándzsa és néha a hüvelyes kard. Pajzsát gyakran inkább az ókori művészekre jellemző emblémákkal díszítették, mint magára a háború istenére. ️

Ares általában a szokásos görög harcosok öltözékét viselte, rövid tunikát, plastron, sisakot és szandált. A mellpáncélt gyakran elhagyták az egyszerű tunika helyett, és néha a sisak és a pajzs kivételével meztelenül ábrázolták. Árészt az ókori görög művészetben elég nehéz azonosítani, mivel kevés dolog különbözteti meg más harcos alakoktól.

Arész a háború istene attribútumok<

Týr hadisten.

Apropó, Ares a görögök háború istene, pontosabban a harc szelleme volt. Ő testesítette meg a brutális hadviselés és mészárlás borzalmait. Árész sosem volt túl népszerű, kultusza nem volt elterjedt az ókori Görögországban.

Árész a görög mitológiában<

Artwork by Magerram Zeynalov on ArtStation

A Görögök többsége számára, akik a nyugalmat részesítették előnyben az agresszióval szemben, Ares figyelmeztetést jelentett a féktelen szenvedély és az elhamarkodott cselekedetek veszélyeire. Érdekes módon Árészt követték a Spartiaták és a Thebánok, a harcosok, akik nemcsak ügyességükről és agresszivitásukról, hanem a háború dicsőítéséről is híresek voltak. ⚔️

Ritkák azok a miták, amelyekben Ares megjelenik. Összecsapásaiban éppúgy, mint szerelmi kalandjaiban, nem mindig a legjobb formáját hozza. Arész tagadhatatlanul nagyszerű harcos volt, de hevessége és féktelen impulzivitása nem mentette meg a sérülésektől és a vereségtől.

Kadmosz és Théba megalapítása

A Theba megalapításának mítoszában Ares kulcsszerepet játszik.Arész fontos helyet foglal el, hiszen ő az apja a Kadmosz által megölt szentelt forrás sárkányának. Kadmosz Athéna bölcs tanácsa alapján kihúzta a fenevad fogait, majd szétszórta őket a földön.

Ezekből születtek a Spartoidák (vetett emberek), akiket a Spartiátok őseiként ismerünk. A fegyveres világba érkezve Cadmos megrémülve egy követ dobott rájuk. Mivel azt hitték, hogy mindegyiküket megtámadta egy másik, egymás között harcoltak, és csak öt túlélő maradt:

  • Echion (ógörög Ἐχίων / Ekhίôn, “vipera fia”)
  • Oudaiosz. (ógörög Οὐδαῖος / Oudaĩos, “a földből”)
  • Chthonios (ógörög Χθονίος / Khthoníos, “aki a föld alá hatol”)
  • /li>
  • Hypérénor (ógörög Ὑπερήνωρ / Uperếnôr, “szuperember”)
  • Péloros ((ógörög Πέλωρος / Pelôrosz, “szörnyű nagyságú”)

Azután segítettek Kádmosznak megalapítani Thebát. A spártaiak később a thébaiakat jelölték ki. A sárkány megöléséért kárpótlásul Kádmosznak nyolc évig kellett szolgálnia a háború istenét, Arészt. Jóhiszeműsége jeléül Kádmosz feleségül vette Harmóniát, Árész és Aphrodité lányát.

Így Kádmosz hamarosan megalapította Thébát. A Theba városa uralta a hatalmas és termékeny Beotia síkságot, amely egyben csatatérként is szolgált. Plutarkhosz görög filozófus elbeszéli, hogy a síkságot egykor “Árész táncparkettjének” nevezték.

Camouflage pólók

Ares és a trójai háború

A trójai háború alatt Trójai háborúa lobbanékony, szeszélyes és harcias Ares felváltva harcolt a Achaeusok, a Tróját megszálló és ostromló görögök szövetsége mellett és ellen. Végül Árész, akit Aphrodité rábeszélt, hogy támogassa az ő ügyét, a trójaiakat támogatta.

Míg Árész a trójaiakat védte, összeütközésbe került Athénával, aki az akhájok oldalán harcolt. Küzdelmük során Athénének sikerült elkábítania Árészt egy kődobással. Később a konfliktus során Athéné természetfeletti erővel és bátorsággal ruházza fel a halandó Diomédészt, Argosz királyát. Diomédész ezeket az erőket arra fogja használni, hogy súlyosan megsebesítse Árész istent, hogy az visszavonuljon.

Arész Athéné és Aphrodité<

Artwork by GENZOMAN on DeviantArt

Ares és Aphrodité

Amint más istenek és istennők esetében, sok beszámolóban Ares romantikus kalandjai, különösen a d’Aphroditéval való kapcsolata körül forog. Árész idővel kezdett beleszeretni Aphroditéba, aki Héphaisztosz, a kézművesség istenének a felesége volt.

Egy nap a napisten Héliosz véletlenül megfigyelte Árészt és Aphroditét, amint Héphaisztosz ágyában szeretkeztek. Héliosz gyorsan szólt Héphaisztosznak, és Aphrodité férje hamarosan kitalált egy cselt, hogy csapdába ejtse a két szerelmespárt.

Aphrodité és Ares

Artwork by Stefan Kopinski and Elena Turtle on DeviantArt

Hephaisztosz nagy ügyességével olyan vékony anyagból készült fonalat készített, hogy az gyakorlatilag láthatatlan volt, és az ágyába helyezte. A következő alkalommal, amikor Árész és Aphrodité kihasználta egymást, Héphaisztosz felállította a csapdát, és tetten érte őket. ️

Héphaisztosz meghívta a görög panteon összes divinitását, hogy tanúi legyenek annak, amit talált. Míg az istennők szerénységre hivatkozva visszautasították, a férfi istenek lelkesen részt vettek a jelenetben, és szívből nevettek, amikor meglátták, mit mutatott nekik Héphaisztosz. Poseidon együtt érzett a megalázott Árész helyzetével, és könyörgött Héphaisztosznak, hogy szabadítsa ki.

Amint azt a Odüsszeia elbeszéli: “A hatalmas Héphaisztosz meglazította a köteléket, és a kettő, miután megszabadult az oly erős köteléktől, egyszerre felemelkedett. Ares elment Thrace-ba, de ő, Aphrodité, aki szereti a nevetést, Ciprusra ment, Paphoszba, ahol az ő birodalma és illatos oltára van”. Azonban Árész nevetett utoljára, mivel Aphrodité sok gyermeket szült neki.

Árész és Aphrodité

Artwork by ZippyGuitar on DeviantArt

Arésznek és Aphroditének váratlan tulajdonságokkal rendelkező utódai születtek. Ezek a gyermekek közé tartozott Adrastae (a jó és a rossz közötti egyensúly istennője), Harmónia (a harmónia és a béke istennője) és az Erotes néven ismert istenségek, a szerelemmel és erotikával kapcsolatos szárnyas istenségek.

Ezek az istenségek voltak Erosz (a szerelem és a teremtő erő istene), Anteros (a kölcsönös szerelem istene), Himerosz (a szerelmi vágy istene, akinek neve azt jelentette, hogy “féktelen vágy”) és Pothosz (az irigység és a testi vágy istene). Árész és Aphrodité gyermekei azt az elképzelést képviselték, hogy az erotika a szerelem és a nyers szenvedélyes erőszak kombinációjából származik.

Az Árész további gyermekei közé tartozott Mygdon és Edonus, mindketten Kalliopé, az epikus költészet múzsájának szülöttei. Otréréval, az amazonok királynőjével Árész nemzette Antiope, Mélanippé, Penthésilée és Hippolyte. Árész nemzette továbbá Niké-t, a győzelem istennőjét és a gyilkos Ciknoszt-t is.

Ares vs Hercules (mitológia)

Egy másik mítoszban a háború istene Ares áll szemben a félistennel Hercules. A történet Makedóniában kezdődik, Cycnos, Árész fia, egy vérszomjas és kegyetlen ember, aki a delphoi orákulum felé tartó utazókra támadt. Ellopta az Apolló istennek szánt áldozatokat, majd áldozatainak koponyáiból és csontjaiból templomot épített apja, Árész tiszteletére. ☠️

Apollón által küldött Hercules megölte Küknoszt egyszemélyes harcban, ami kiváltotta Ares haragját. A háború istene dühében meg akarta ölni Herkulest, mígnem megjelent előtte Athéna, aki arra biztatta, hogy uralkodjon dühén és hagyja abba a harcot. Árész nem hallgatott rá, és lándzsáját Herkules felé küldte, de Athéné eltérítette azt. ️

Ares ekkor kardot ránt, és Hercules felé ugrik, aki látva a lehetőséget, lándzsáját Ares combjába döfi, és az istent fájdalmában a földre dönti. Arész ikerfiai, Phobosz és Deimosz megjelennek, hogy megmentsék és visszavigyék Arészt az Olimposz-hegyre. ️ Egy másik változatban maga Zeusz az, aki villámával szétválasztja Athénét és Árészt. ⚡

Zeusz Athéné Arész<

Artwork by Stefan Kopinski on ArtStation

Fia, Küknosz erőszakos természete ellenére Arész szerette őt. A görögök számára, akik magukba szívták ezeket a történeteket Arész kínos vereségeiről, a tanulság nyilvánvaló volt: Athéné kiszámított stratégiája mindig győzött Arész vak dühével szemben.

Ares és az óriások

Ez a mítosz feltárja az isteneknek más fajú, hatalmas és isteni lényekkel való kapcsolatát. Egy nap Ares-t elrabolták a Aloadok, Otos és Az Óriások.Ephialtész, óriások, akik Poseidon és Iphimédia fiai voltak. Az óriások Titanomakhia-nál elszenvedett vereségén feldühödve, Otosz és Ephialtész, akiket Gaia küldött, bosszút terveztek az Olümposz istenei ellen.

Azt tervezték, hogy elrabolják Artemiszt és Hérát, de úgy döntöttek, hogy előbb Areszt kell kitörölniük a képből. Az óriások hamarosan elfogták és egy bronzedénybe gyömöszölték, ahol egy egész holdévig (tizenhárom hónapig) bezárva maradt.

Arès Héra Hermès Artémis<

Spártai karkötő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük