TOP 12 Gods of War

Kíváncsi vagy a legfőbb háború isteneire? Megismerni a történeteiket és mítoszaikat? Megismerni mitológiai eredetüket? Felfedezni csodálatos tetteiket és hőstetteiket? Tudd meg, mit testesítenek meg és mit képviselnek a különböző kultúrákban, és még sok minden mást?

A legendák és istenségek rajongójaként ma egy lenyűgöző témával foglalkozunk: a háború isteneivel. Számos történet epikus csatákat ír le és elevenít fel, amelyekben ezek az elképzelhetetlen tulajdonságokkal rendelkező istenek és istennők szerepelnek.

A hadisten olyan természetfeletti képességekkel rendelkező isteni lény, aki szorosan vagy távolról kapcsolódik a csatatérhez. Gyakran félelemből vagy szeretetből imádják ezeket a hatalmas istenségeket, akiket azért hívnak segítségül, hogy előnyt biztosítsanak a csatában. Az erőt, a hatalmat és a győzelmet szimbolizálják.

Ezeknek a különböző háborús istenségeknek az értékei aszerint változnak, hogy milyen néphithez és hiedelmekhez kapcsolódnak. Ismerjük meg minden további nélkül e mesés figurák és csodálatos létezésük történetét.

Pantalons cargo

12. Shango: az afrikai háború istene

Shango, más néven Chango, a Afrikai háború, a villám, a mennydörgés és a tűz istene. Továbbra is a legnépszerűbb orishák (afrikai istenségek) közé tartozik, Afrikában, Dél-Amerikában és Latin-Amerikában ma is hagyományos szertartásokat tartanak a tiszteletére. Shango Nigéria és Benin több vallásában is jelen lévő uralkodó alak. ⚡

A Yoruba panteon (afrikai népcsoport) eme istene igen határozott, sőt zsarnoki vérmérsékletű, de ugyanakkor nagylelkű is volt. A tűz és a villám természeti elemek jellemzik Shangót. Legreprezentatívabb szimbolikus tárgya a oshe nevű kettős fejszéje. A Shango istent ábrázoló szobrokon gyakran látható a feje tetejéből kiemelkedő oshe, jelezve, hogy a háború és az ellenség lemészárlása az alapvető jellemzője.

African God of War

Shango – Artwork by Amelia Tan, hiran pieris and Kindred Styles on ArtStation

11. Szkanda: a háború hindu istene

Skanda, más néven Karttikeya vagy Kumara, a hindu háború istene. A legfőbb isten, Siva és Parvati istennő fia, Szkanda Dél-Indiában nagyon népszerű védőistenség. A legenda szerint azért született, hogy az isteni sereget vezesse a démonok ellen.

Skanda, a háború istene és az istenek hadseregének tábornoka erőről és rendkívüli képességeiről volt híres. Ő volt a tökéletesség megtestesítője, rendkívül bátor, intelligens és a hadművészetben magasan képzett, ő lett a dévák (hindu istenségek) főparancsnoka. ⚔️

Skanda egyik kezében lándzsát tart, míg a másik kezével mindig áldja a bhaktákat. Lovasa egy páva , egy jámbor madár, amely lábával egy kígyót ragad meg, amely az emberek egóját és vágyait szimbolizálja. A páva a káros szokások elpusztítását és az érzéki vágyak legyőzését szimbolizálja. Így Szkanda szimbolikus ábrázolásai a tökéletesség eléréséhez vezető utat mutatják az életben.

Hindu hadisten

Skanda – Artwork by A. Geringer

Shadanana, Szkanda másik neve “a hatfejű”, és az öt érzékre és az elmére utal. A hat feje olyan erényeket illusztrál, amelyek lehetővé teszik számára, hogy egyszerre minden irányt megfigyeljen, ami fontos képesség, amely biztosítja, hogy hatékonyan tudjon ellenállni az őt érő csapásoknak.

  • A Skanda lován lovagló páva, Paravani.
  • Skanda állítólag az egyik legszebb és legcsábítóbb isten.
  • Eredetileg a hindu isten Szkanda egyetlen céllal nyilvánult meg, hogy megöljön egy Tarakasura nevű aszurát.

10. Tumatauenga: a háború maori istene

A maori mitológiában Tumatauenga a háború és az élelemmel kapcsolatos emberi tevékenységek maori istene. Mint a háború istenét, a legnagyobb tisztelettel és félelemmel kezelik. A háborús rítusok során a maorik megidézték őt, hogy csatlakozzon hozzájuk a csatatéren.

A teremtés legendája szerint Rangi és Papa, az ég atyja és a föld anyja minden gyermeke szorosan szüleik teste közé szorulva kénytelen volt végtelen ideig a sötétben kúszni. Tumatauenga azt javasolta testvéreinek, hogy öljék meg a szüleiket, hogy fényt engedjenek a világba, míg Tāne Mahuta, az erdők istene ehelyett azt javasolta, hogy válasszák szét őket.

Tumatauenga tettei hatással voltak a Maori életmódra, köszönhetően a testvérei ellen vívott háborúnak. A maorik, miután a rituálékat tiszteletben tartották, halat foghattak , termeszthettek kumara (édesburgonyát) , fát vághattak a waka (ásott kenu) készítéséhez és általában kiaknázhatták a világ természeti erőforrásait.

Tūmatauenga

Tūmatauenga – Artwork by Maui-Empire on DeviantArt

Az új-zélandi hadsereg maori neve, Ngāti Tūmatauenga, a Tumatauenga isten ihlette, és azt jelenti: a háború istenének törzse. Minden katonát ugyanahhoz az “iwi”-hez (törzs/klán) tartozónak tekintenek, amely a maori istenség pártfogása alatt áll, függetlenül faji származásától.

  • Tumatauenga, a testvérek közül a legfiatalabb, szembefordult testvérével, Tawhirivel, az eladások és viharok istenével, aki helytelenítette szülei különválását.
  • Tumatauenga, aki a maga részéről dühös volt, amiért egyedüliként ellenállt Tawhiri haragjának, bosszút akart állni testvérei gyermekein.

Hálókat és horgokat tervezett, hogy kifogja a halakat, Tongaroa gyermekeit; kiásta a földből Haumia és Rongo gyermekeit; csapdákat készített, hogy elfogja és felfalja az erdei madarakat.

9. Montou: a háború egyiptomi istene

Az egyiptomi mitológiában Montou a háború istene. Főként a thébai nómenklatúrában, Hermonthisz, Medamud, Tôd és Karnak városában tisztelték, a Nap és a sólyomisten kultuszához kapcsolódott. Neve nomádot jelent, és a sólymok mellett szellemállata a szent bika Boukhis volt.

Az ókori egyiptomi hiedelmek szerint Montou a Ra isten napsugarainak égető hatását testesítette meg. Pusztító erejéhez asszimilálódva harcosként, majd háborús istenként ismerték el. Harcolt a káosz erői ellen, és hihetetlen haditettekre ösztönözte népét.

Montu isten megjelenését sólyom fejű emberként ábrázolták, aki két tollas koronát viselt, amelyet egy kettős uraeus (ágaskodó kobra) és egy napkorong díszített. Kultusza a tizenegyedik egyiptomi dinasztia idején alakult ki Thebában, ahol a “Théba ura” melléknevet kapta. Azt mondták, hogy a Nap pusztító erejét képviseli. ☀️

Dieu Montou

Huitzilopochtli azték isten<

Huitzilopochtli – Enrique Meza műve az ArtStation oldalon

Huitzilopochtli isten kulcsszerepet játszott az azték nép kozmogóniájának megalkotásában. A Templo Mayor, Tenochtitlan (az ősi főváros) fő templomának felét neki szentelték. Huitzilopochtli áldozati oltáraként szolgált, általában itt végezték a rituálékat és az áldozatokat.

  • Huitzilopochtli a Napot, a háborút, az ifjúságot és a hódítást szimbolizálta.
  • Huitzilopochtli tiszteletére rendszeresen nagy emberáldozatokat mutattak be.
  • A Codex Borbonicusban Huitzilopochtli egy Xiuhcoatl nevű kígyó alakú fegyvert, egy pajzsot és egy kolibri fejét utánzó fejdíszt visel.

7. Toutatis: a gall háború istene

A gall mitológiában Teutatès, ismertebb mai nevén Toutatis, a galliai háború istene. Ő az egyik a három kelta/galliai isten közül, akiket a római költő, Lucanus említ a Kr. u. 1. században, a másik kettő Esus és Taranis. Nevének etimológiája alapján olyan gyámolító entitásnak tekintették, aki a törzsek védelmezőjének szerepét vállalta.

Az ókori Galliában és Britanniában imádták a Gallikus istent, Toutatis-t. A csatamezőn az áldozatok vérével lakták. Toutatis ítélkezett a halottak felett, és megadta nekik a megérdemelt újjászületést, vagy még jobb esetben megengedte, hogy örökké éljenek a mitológiai Avalon szigetén.

A Toutatisnak feláldozott áldozatokat úgy ölték meg, hogy fejjel előre belemártották őket egy meg nem határozott folyadékkal teli üstbe, ami lehetett hidromel, a kelta/galliaiak kedvenc itala. A kelta Toutatis istent a római Mars istennel azonosították. Toutatis ma leginkább a “Par Toutatis!” gall kifejezésről ismert, amelyet Goscinny és Uderzo a Astérix című képregényhez talált ki. ✏️

Toutatis hadisten<

Toutatis – Lucius Blacklung műve az ArtStationön

  • Toutatis istent különböző szobrokban egy vadkan ábrázolja.
  • A Toutatis név jelentése “a törzs atyja”, amelynek egységét és harmóniáját képviselte.
  • A legtöbb gall istenhez hasonlóan Toutatisnak is mutattak be emberáldozatokat.
  • Toutatis nevét számos ókori tárgyra írták fel (TOT), mind a római Britanniában, mind Galliában.

6. Guan Yu: a kínai háború istene

Guan Yu, más néven Guan Gong és Lord Guan, kínai hadvezér volt, akinek harciassága olyan figyelemre méltó volt, hogy halála után a háború isteneként istenítették. Ismert, hogy Liu Bei úr, a Shu királyság alapítójának uralkodása alatt szolgált, akinek Zhang Fei fegyvertársa volt.

Hadvezérként Guan Yu ismert volt erősségéről, bátorságáról és hűségéről az emberei iránt. Egyénként tisztelték becsületéért és igazságosságáért. Guan Yu megvédi azokat, akikre vigyáz, a betegségtől és a szerencsétlenségtől, és megtestesíti a becsületességet és a tisztességességet.

Mint sok kínai isten, Guan Yu sem mitológiai alak, hanem történelmi személyiség, aki a Han-dinasztia végén és a Kína Három Királysága időszakának kezdetén élt. Ennek ellenére továbbra is ő az egyik olyan személyiség, aki a legnagyobb hatással volt a kínai kultúrára.

Guan Yu hadisten

Hachiman god of war

Týr a háború istene

Týr – Művészi alkotás: Alessia H. Valastro on ArtStation

Týr istent úgy írják le, mint aki merész és bátor, tekintélye befolyásolja a győzelmet a csatában. A vitézeknek jó, ha őt hívják segítségül, mivel bölcs és nem ingadozik. Az alábbiakban további információk Týrről:

3. Odin: a háború viking istene

Az északi mitológiában Odin a háború és a halál istene. Bur isten és Bestla óriásnő fia, akit a viking istenségek és az emberek mindenható atyjának tartanak. Ő uralkodik Asgard és a Valhalla felett, ahol a csatatéren elesett vitéz harcosokat fogadja. ⚔️

A csaták során Odin arany páncélt és sisakot viselt. Parancsnoksága alatt a “berserkereknek” nevezett rettenthetetlen harcosok a halálba is követték őt. Utóbbiak a harcos állati szelleme (medve, farkas vagy akár vaddisznó) által kiváltott transzállapotba kerülhetnek.

Hlidskjálf trónjáról, feleségével, Frigggel együtt Odin a kilenc világot szemlélte. A bölcsesség és a tudás keresésére feláldozta egy szemét, cserébe egy kortyért a Mímir kútjából. Ez a titkos tudás vezetett oda, hogy kilenc napon és éjszakán át a saját lándzsájával átszúrva lógott a Yggdrasil-n.

Mágikus rúnákat szerzett, amelyek olyan hatalmakkal ruházták fel, mint a betegek gyógyítása, a viharok lecsillapítása, a fegyverek támadóik ellen fordítása és a nők szerelembe ejtése. Később ezeket a rúnákat felajánlotta a férfiaknak. Leghíresebb fiai Baldr, Vidar és Thor, a mennydörgés istene. ⚡

Odin a háború istene<

Odin – Artwork by Johnson Ting on ArtStation

Fedezd fel az alábbiakban Odin viking isten számos egyedi tulajdonságát :

Odin nyaklánc

2. Mars: a háború római istene

A római mitológiában Mars a háború istene. Jupiter istenkirály és Juno istennő fia, Mars Róma és a római életforma védelmezője. Bár a róla szóló mítoszok és legendák a görög Arész istennel hozzák kapcsolatba, ez utóbbi a római hitvilágban egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.

A rómaiak szemében Marsot szűzies istennek tekintették, aki hajlamos a háborúra. Róma, mint hódító és harcias nemzet, nagy jelentőséget tulajdonított neki. A nevét viselő március hónapban fontos ünnepeket és szertartásokat tartottak a tiszteletére.

Az Római Mars isten a római nép számára többféle jelentéssel bírt. Ő volt a katonai istenség, amikor Róma hódítani indult, és a város határainak őre békeidőben. A római hadsereg katonái csata előtt imádkoztak Marshoz, kérve, hogy harcoljon mellettük és vezesse őket győzelemre. Marsot gyakran ábrázolták bronzpáncélban, lándzsával és pajzzsal. ️

Mars római hadisten

Mars – Daniel Acosta műve az ArtStation oldalon

Tudj meg többet Marsról, a római háború istenéről az alábbiakban :

1. Árész: a háború görög istene

A görög mitológiában Ares a háború istene. Zeusz és Héra fia, a görög panteon tizenkét olümposzi istenség egyike. Árész a háború erőszakos és vad aspektusát képviseli. Ő testesíti meg azt a tiszta dühöt és vérszomjat, amely a férfiakat és nőket a csatatéren hajtja.

Időtlen személyisége és tetteinek barbársága miatt a görög nép körében szinte teljes népszerűtlenséget szerzett, annak ellenére, hogy a csatában nagy hősiességgel küzdött. Az Árészt jelképező szimbólumok a kard, a lándzsa, a pajzs, a sisak, a szekér, a kutya, a vadkan, a keselyű és a lángoló fáklya.

Ares annyira nem volt kedvelt temperamentuma és agresszív természete miatt, hogy nagyon kevés templomot építettek a nevére. Bosszúsan úgy érezte, hogy a harcban tanúsított hősiessége több elismerést és odaadást érdemel a Görögországban bolyongó “egyszerű halandók” részéről. Másrészt a háború istene, Árész rengeteg gyermeket szült különböző szeretőktől, többek között: Aphrodité, Aglauros, Cyrene és Althea.

Arész a háború istene

Ares – Nicholas Elias műve az ArtStationön

Itt van néhány érdekes tény a görög Arész istenről :

A hadisten hatalmának megszerzése!

Összefoglalva, egy háború istene gyakran fontos szerepet játszik annak a népnek a mitológiájában és kultúrájában, amelyhez tartozik. Annak ellenére, hogy a háborúval és az erőszakkal hozzák összefüggésbe, számos védő istenség létezik, akik harcolnak az általuk helyesnek vélt dolgok megőrzéséért. ✌

A háború isteneiről szóló legendák és mítoszok még ma is lenyűgözik a világot. Feneketlen kút, amelyből a népi kultúra ihletet merít, hogy olyan fenséges alkotásokat hozzon létre, amelyek a film, az irodalom és a videojátékok világát is átfogják.

Bátran oszd meg velünk gondolataidat a hozzászólások között, és jelezd, ha szeretnéd, hogy egy adott hadistennel bővítsük a listát. Mondd el nekünk, hogy szerinted ki a legerősebb és legkarizmatikusabb hadisten mind közül, és azt is áruld el, hogy neked melyik a kedvenced közülük.

Katonai órák

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük