Katonai álcázás

A hadviselés kezdete óta a fegyveres erők mindig is arra törekedtek, hogy stratégiai előnyre tegyenek szert ellenfeleikkel szemben. Az egyik ilyen alapvető eszköz a katonai álcázás. Valójában e taktika kulcsa egy egyszerű, de zseniális gondolatban rejlik: ha az ellenség nem tud kiszúrni, nem tud célba venni. ️

A hadviselés fejlődése a nyílt terepen zajló összecsapásoktól az ellenséges környezetben végrehajtott különleges műveletekig a katonai egyenruhák átalakulásához vezetett. A hadseregek folyamatosan hatékonyabb módokat kerestek arra, hogy beolvadjanak a környezetükbe, döntő taktikai előnyt teremtve ezzel.

Az álcázás ezen stratégiája a modern hadviselés alapvető elemévé vált. A katonai álcázás művészete nem korlátozódik csupán a csapatok és a felszerelés elrejtésére, hanem kiterjed a megtévesztő vizuális környezet megteremtésére is, hogy megzavarja az ellenfél érzékeit.

A technológia fejlődése új lehetőségeket nyitott meg, lehetővé téve a fegyveres erők számára, hogy a különböző terepviszonyokhoz igazodó álcázást alkalmazzanak, a száraz sivatagoktól a sűrű dzsungelig, a meredek hegyektől az összetett városi környezetig.

Az évtizedek során a katonai álcázás sokkal több lett, mint egy ruházat vagy egy minta a járműveken. Megtestesíti a fegyveres erők azon képességét, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, miközben döntő előnyben maradnak ellenfeleikkel szemben. Ebben a cikkben elmerülünk a katonai álcázás lenyűgöző történetében, feltárva eredetét, újításait és modern alkalmazásait.

De vajon tudja-e valójában, mi is az a katonai álcázás? Ismeri a történetét, az alkalmazási területét vagy akár a különböző katonai álcázásokat, amelyek léteznek? Ezekre a kérdésekre mind választ adunk a katonai álcázásnak szentelt cikk következő részeiben.

Camouflage Caps

Mi a katonai álcázás?

A katonai álcázás az anyagok, színek és megvilágítás kombinációjának használata a katonák vagy a haditechnikai eszközök elrejtésére az ellenséges megfigyelés elől. Az álcázás e művészetének célja az emberek és tárgyak álcázása, gyakorlatilag észrevehetetlenné téve őket.

A katonai álcázást általában mindenféle katonai felszerelésre alkalmazzák, beleértve a járműveket, hajókat, repülőgépeket, lőállásokat és harci öltözéket, vagy azért, hogy elrejtsék őket a megfigyelés elől (kripszis), vagy azért, hogy valami másnak tűnjenek (mimikri).

Egyértelmű, hogy a természeti környezet fontos szerepet játszik a katonai álcázás megválasztásában. Használata azonban továbbra is széleskörű, és nem áll meg. Arra is használható, hogy megkülönböztessük a szövetséges csapatokat az ellenséges csapatoktól, valamint hogy felismerjük, hogy a katonák mely fegyveres erőkhöz tartoznak.

A katonai álcázás mintáit átitatják annak a környezetnek a színei, amelyben található. Egyszerűen fogalmazva, a zöld lesz a legmegfelelőbb szín az erdők és a dzsungelek számára, míg egy havas bioszférában a fehéret részesítik előnyben. Annak érdekében, hogy ne legyen egyszínű, az alapszín árnyalatai és árnyalatai keverednek a katonai álcázás összeállításához.

A katonai álcázás művészete

Napóleoni vonalas gyalogság

Khaki katonai ruha<

Brit csapatok khaki harci öltözetben, második búr háború, 1902

A amerikai hadsereg, amelynek lövész egységei a polgárháború alatt kék kabátot viseltek, gyorsan követte a briteket a khaki átvételében ugyanabban az évben. Az Oroszország 1908-ban követte, részben. Az olasz hadsereg 1906-tól az Alpokban a “grigio-verde”-t (szürkészöld), 1909-től pedig az egész hadseregben a grigio-verde”-t (szürkészöld) használta. A németek 1910-ben a “feldgrau” (zöldesszürke) színt alkalmazták. Az első világháború 1914-es kitörésekor Franciaország volt az egyetlen nagyhatalom, amely továbbra is rikító hagyományos egyenruhában vetette be katonáit.

Az első világháború

A első világháború volt az első nagyszabású katonai konfliktus, amelyet modern lőfegyverekkel vívtak. 1914-ben a festő Louis Guingot javasolta a francia hadseregnek az álcázott ruházat első mintáját; ezt elutasították, de megtartották. Mindazonáltal ezt a Guingot által tervezett festési eljárást a tüzérségnél is alkalmazni fogják. Később a nyugati fronton a veszteségek száma arra kényszeríti a franciákat, hogy a kék kabátot és a piros nadrágot elhagyják a szürkés “horizontkék” egyenruha javára.

A géppuskák és a tüzérség használata gyorsan a járművek és a lőállások álcázásához vezetett. A tüzérségi lövegeket azonnal lefestették, hogy elrejtsék sziluettjüket, élénk, kontrasztos színekkel. Egy másik újítás a megfigyelőfák építése volt, amelyek acélból készültek, álcázott kérgű kéreggel. Ezek a fák 1916-ban váltak népszerűvé a brit és francia hadseregeknél.

A megfigyelőfát a francia festő Lucien-Victor Guirand de Scévola találta fel, aki a francia hadsereg álcázó egységét vezette, amely az első volt a maga nemében bármely hadseregben. Ő találta fel a festett vászonhálót is, amelyet 1917-től gyorsan átvettek a katonai felszerelések elrejtésére, a háború végéig 7 millió négyzetmétert használtak fel belőle.”

Francia vadászrepülőgép első világháború

A Nieuport 16, álcázott francia vadászgép, első világháború – Artwork by TARAFCAJAP on DeviantArt

Az első világháborúval együtt jött a Légiháború. Megteremtve az igényt, hogy ne csak állásokat és járműveket rejtsenek el a levegőből való észlelés elől, hanem magukat a repülőgépeket is álcázzák. Németország 1917-ben kezdte el használni a gyémánt alakú álcázást a repülőgépek elfedésére. 1918-ban egy hasonló, földszínekben pompázó mintát, a Buntfarbenanstrich-t vezették be a harckocsikra, és a Stahlhelm (acélsisak) is használták, ami a katonák számára az első egységesített álcázási minta alkalmazása lett.

A második világháború

A két világháború közötti időszakban az olasz és a német hadseregeknél vezették be a sátrakra nyomtatott álcázást, a M1929 Telo mimetico “foltos” Olaszországban és a Splittermuster (31-es modell, szögletes formákkal, Splittertarn néven ismert) Németországban. A háború alatt mindkét modellt használták az ejtőernyősök egyenruhájához az adott országban. A britek hamarosan követték a példát, és ecsetvonásszerű mintát vettek át ejtőernyőseik Denison blúzára, a szovjetek pedig “amőba” mintájú gyakorlóruhát vezettek be mesterlövészeik számára.

Hugh B. Cott brit zoológus Adaptive Coloration in Animals című könyvében beszél az álcázás és a mimikri különböző formáiról, amelyekkel az állatok védekeznek, és kifejezetten a katonai álcázással vonja párhuzamba.

A háború alatt a brit és a szovjet repülőgépek hullám alakú takarófestést alkalmaztak, míg az amerikai gépek egyszerű kéttónusú sémákhoz ragaszkodtak. A német repülőgépek főként szögletes mintázatú álcafestést használtak, de Németország kísérletezett különböző sémákkal, különösen a háború utolsó szakaszában. Különböző spray álcázási minták alkalmazásával kísérleteztek a tankokon és más járműveken, míg a szövetséges járművek többsége egyszínű volt.

Német harckocsi álcázás

Panzerkampfwagen VI Ausf. B. Tiger II – Rhinoda Team on ArtStation

Az első világháborúhoz hasonlóan a nők is önként jelentkeztek takarófonalak varrására. Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban szervezett csoportok vettek részt ebben a feladatban a második háború alatt.

A brit Közel-Keleti Parancsnokság álcázási igazgatósága, amely főként a királyi mérnökökből toborzott művészekből állt, nagyszabásúan fejlesztette ki az álcázás katonai megtévesztés céljára történő használatát. A műveletek kombinálták a valódi létesítmények, járművek és üzletek álcázását bábuk egyidejű jelenlétével, akár tűzcsalogató céllal, akár azért, hogy hamis képet adjanak a valószínűsíthető létszámról vagy támadási irányokról.

Az El Alamein-i döntő ütközetre szánt Bertram-művelet részeként egy egész hadosztályt hoztak létre sáncpáncélosokból, miközben valódi tankokat álcáztak szállítójárműveknek. Ezeket a technikákat a nyugati sivatagban, de Európában is hasznosították, mint a normandiai invázióra szánt Operation Bodyguard-ban, valamint a csendes-óceáni hadjáratban, mint a Goodenough-szigeti csatában.

A stratégiai bombázások miatt a stratégiai repülőterek és termelési központok álcázására tettek erőfeszítéseket. Ez a fajta felszíni álcázás nagyon bonyolult lehetett, és tartalmazhatott hamis házakat és autókat is.

Camouflage town<

A Boeing gyár tetejét álcázó álcázott város, II. világháború

A háború utáni nukleáris fegyverek fenyegetése szükségtelenné tette ezt a fajta kifinomult álcázást, mivel az infrastruktúra elpusztításához már nem volt szükség közvetlen csapásra. A Szovjetunió katonai megtévesztési doktrínája meghatározta a meglepetés szükségességét olyan eszközökkel, mint az álcázás, olyan tapasztalatok alapján, mint a kurszki csata, ahol az álcázás segített a Vörös Hadseregnek egy erős ellenséget szétzúzni.

A különböző katonai álcák

A katonai álcázás a háborúk miatt folyamatos fejlődésre kényszerül. A minták és színek sok változáson mentek keresztül. Emlékeztetőül, a katonai álcázás a katonai megtévesztés egy formája, amelynek célja a katonák és a felszerelés elrejtése, védelme az ellenség elől. A sivatagtól a dzsungelig a hadseregek a katonai egyenruhákon keresztül biztosították maguknak az álcázás által kínált egyértelmű előnyöket.

Amint a katonai fegyverek és stratégiák fejlődtek, a környezetbe való beolvadás a álcázott egyenruhák segítségével történő álcázás révén létfontosságúvá vált a háborús időkben. Ezért kiemelkedő fontosságú egy olyan katonai öltözék megtervezése, amely a földalatti bioszférának megfelelő álcázást visel, amelyben találja magát. Tekintsük át a katonai álcázás különböző típusait az alábbi, nem teljes körű listán keresztül.

Camouflage jackets

A Multicam álcázás

A MultiCam a USSOCOM (United States Special Operations Command) által 2010 óta használt álcázási minta, de története sokkal régebbre nyúlik vissza. A MultiCam álcázást eredetileg a Crye Precision fejlesztette ki 2002-ben, az amerikai hadsereg Solider System Centerével (katonai kutatási komplexum) közös projekt részeként. A cél az volt, hogy a sokáig használt háromszínű álcázási mintákat (Desert és Woodland) egy sokoldalúbb, a legkülönbözőbb körülmények között működőképes rendszerrel váltsák fel.

Ez az igény az első Öbölháború idején merült fel, amikor az Európából átcsoportosított csapatoknak sivatagra alkalmas ruházatot kellett keresniük. Ezenkívül a terrorizmus elleni küzdelem gyors bevetéseket igényelt a legkülönbözőbb éghajlatokon. Bár a MultiCam álcázás vizuális struktúrája szokatlannak tűnhet azok számára, akik a hagyományosabb álcázási formákhoz szoktak, a vitatott Universal Camouflage Pattern (UCP) mintához képest üdvözlendő változást jelent.

MultiCam Camouflage

Az M81 Woodland álcázás

Az amerikai tengerészgyalogság által 1977-ben, az amerikai hadsereg által pedig 1981-ben elfogadott M81 Woodland álcázás egy klasszikus dizájn, amely a 2000-es évek közepéig használatban maradt. Ez az amerikai hadsereg által az ERDL (Engineer Research & Development Laboratories) által tervezett ERDL álcázás utódja. Azok számára, akik katonacsaládban nőttek fel, ez a minta az 1980-as évek kvintesszenciális katonájának életét idézi.

Az M81 Woodland-nak azonban megvoltak a maga korlátai. A nehéz anyag alkalmatlan volt a forró, párás környezetre. Az 1980-as években az amerikai hadsereg Európára összpontosított, ami nem jelentett problémát. Az 1990-es évek eleji öbölbeli bevetés azonban rávilágított erre a korlátozásra, valamint magára a katonai álcázási mintára.

Camouflage M81 Woodland

A MARPAT álcázás

A MARPAT álcázás az Egyesült Államok tengerészgyalogsága által elfogadott katonai minta, amely a (1977 óta használatos) haszonálcázó egyenruhát váltja fel. A MARPAT története érdekes. A Tim O’Neill tervező által kifejlesztett MARPAT egy digitalizált minta, amelyben kisebb pixelek helyettesítik a hagyományos álcázásban található foltokat és örvényeket.

A kanadai fegyveres erők számára sikeresen kifejlesztett CADPAT mintán alapul a MARPAT./strong> (MARines PATtern) mintát a tengerészgyalogság harci egyenruhájával egy időben, 2001-ben vezették be. Az amerikai kormány által szabadalmaztatott, valódi MARPAT kizárólag a USMC (US Marine Corps) számára készült, olyannyira, hogy a mintába beleszövik az alakulat sasát, földgömbjét és horgonyát.

Camouflage MARPAT

A CADPAT álcázás

A DND (Defence Research and Development Canada) által kifejlesztett DND (Defence Research and Development Canada), a CADPAT álcázás volt az egyik első számítógépen generált katonai álcázási minta, amely 1988-tól kezdve aktív szolgálatba állt. Sok más NATO-országhoz hasonlóan Kanada is olyan korszerűsített álcázási mintát és egyenruhatervet keresett, amely tükrözi a modern hadviselők sokoldalú igényeit. Ezt a CADPAT-ban találta meg.

Az CADPAT pixeles mintázatát úgy tervezték, hogy a legkülönfélébb környezetekben működjön, miközben némi védelmet nyújt az éjjellátó eszközökkel szemben, és a maga nemében az elsők között vált általánossá. Az 1996-ban bevezetett minta gyorsan meghonosodott, és ma már az összes kanadai fegyveres erő használja. A CADPAT négy színben kapható, jelenleg a CADPAT városi változatának kutatása és fejlesztése folyik.

Camouflage CADPAT

MTP (Multi-Terrain Pattern)

Az MTP (Multi-Terrain Pattern) álcázás a DPM 2011-es felváltása óta a Brit Fegyveres Erők alapvető katonai mintája lett. A MARPAT-hoz, a CADPAT-hoz és a MultiCam-hoz hasonlóan az MTP-t is úgy tervezték, hogy a legkülönbözőbb természeti környezetekben működjön, így a brit csapatok sokoldalúan reagálhatnak a küldetésekre világszerte. Abban azonban különbözik a modern katonai álcázás más típusaitól, hogy az MTP nem egy digitális minta, hanem inkább színek és formák hagyományosabb keveréke.

A brit csapatok Afganisztánban szerzett tapasztalatai által inspirálva az MTP-t széleskörűen tesztelték az országban, valamint az Egyesült Királyságban, Cipruson és Kenyában. Egyértelmű, hogy az MTP álcázás megfelelt a kihívásnak, mivel hatásosnak bizonyult ezen országok nagyon eltérő környezetében. Az MTP nemzetközi szinten is sikeres, hiszen jelenleg Málta és Tonga hadseregei használják.

MTP Camouflage

EMR álcázás (Digital Flora)

A 2008-ban bevezetett EMR álcázás. hivatalos nevén “единая маскировочная расцветка” (Edinaya maskirovochnaya rascvetka), más néven RusPat, egy pixeles mintázatú orosz katonai álcázási minta, amely a VSR és a Flora mintákat hivatott felváltani. Durva fordítása: egységes álcaszínezés (ebben az értelemben az “egységes” szó arra utal, hogy az összes orosz fegyveres erőnél közös).

AzEMR álcázási mintát gyakran Tsifra, Tetris vagy “digitális flóra” (Digital Flora) becenévvel illetik. Ennek a mintának több változata is készült, amelyek közül a legelterjedtebb a leto (nyári) változat, amely halványzöld alapon fekete, vörösesbarna és levélzöld apró pixeleket tartalmaz. További változatok: sever (északi régiók), zima (tél) és gorod (városi). Széles körű elterjedése 2011-ben kezdődött.

Camouflage EMR

M05 álcázás

A M05 álcázási mintacsaládot a finn védelmi erők használják egyenruháikon és egyéb felszereléseiken. A nagyközönség számára 2016-ban vált elérhetővé. Finnország földrajza más megközelítést igényel az álcázás terén. Mivel a változások nem a terepviszonyokhoz, hanem az évszakokhoz kapcsolódnak, az M05-nek van egy erdei és egy téli változata az első havazásokhoz.

A lenti erdei minta, az M05 Maastokuvio (tájminta) a finn hadsereg standard mérsékelt égövi álcázása. Ez egy földszínű alapon fekete, olívazöld és almazöld színű, foltos mintázat. Az első M05 felszerelést 2007 körül adták ki a csapatoknak, és szinte mindenhol felváltotta a régebbi M91 mintát a szolgálatban. Ugyanakkor a még régebbi M62 modellt még mindig használják az Utti Jaeger Ezred ejtőernyősei, mivel az M62-es felszerelés szabása jobban megfelel az ejtőernyőzéshez.

Camouflage M05

Pencott GreenZone álcázás

A Pencott GreenZone álcázást a brit Hyde Definition cég fejlesztette ki. A 2009 óta kereskedelmi forgalomban kapható PenCott modellcsalád számos álcázási mintát kínál különböző tereptípusokhoz, beleértve a sivatagot és félsivatagot, füves területeket és dzsungelt, hegyeket és hegyvidéket, városi területeket, valamint havat és félárnyékot (gyenge fényviszonyok).

Egy nem irányított álcázás, amely mindössze négy szín felhasználásával kiváló eredményeket tudott elérni, így hatékonyabb, mint a piacon jelenleg kapható más típusú “több terepszínű” álcázások. Jelenleg négy minta áll rendelkezésre: GreenZone (mérsékelt égövi), Badlands (félsivatagi), Sandstorm (száraz) és Snowdrift (sarkvidéki). A Leatherneck mintázat 2017-ben jelent meg, és ugyanazt a színpalettát használja, mint a USMC MARPAT.

Camouflage PenCott GreeZone

Scorpion W2 álcázás

A Scorpion álcázást a Natick Laboratories fejlesztette ki./b> az amerikai hadsereg a Crye Industries vállalattal együttműködve, a 2002-es öltözetkísérletek részeként, amelyek során a hadsereg harci egyenruhája (Army Combat Uniform, ACU) készült. Ez váltja fel a korábbi Universal Camouflage (UCP) ruhát, amelyet a legtöbb amerikai katona harci egyenruhájának szántak. Ez az álcázás veszi át az Afganisztánban bevetett csapatoknál használt MultiCam mintázat helyét is.

Mivel a MultiCam álcázás licencdíjait túlzottnak ítélték, az amerikai hadsereg annak elődjéhez, a Scorpion álcázáshoz fordult. Ez utóbbit a Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center 2009-ben tervezte újra, és hivatalosan “Scorpion W2 camouflage” (2014-ben bejegyezték) néven fut. A hivatalos nomenklatúrában az álcázást Operational Camouflage Pattern (OCP) néven ismerik.

Az álcázás valóban különbözik a MultiCamtól, de az eltéréseket a gyakorlatlan szem számára nem egyszerű észrevenni. Az egyik szembetűnő különbség, hogy az OCP alap- vagy háttérszíne széles vízszintes sávokban változik világoszöldről világosbarnára. Egy másik különbség a beágyazott színekben van, az OCP nyolc színt használ, és a konkrét árnyalatokat kissé módosítottuk a szerzői jogok megsértésének elkerülése érdekében. Végül az OCP nem tartalmazza a függőleges elemeket, amelyek az eredeti MultiCam álcázás részét képezték.

Camouflage Scorpion W2

Az ACU (Universal Camouflage Pattern)

Az ACUPAT (Army Combat Uniform Pattern) néven is ismert ACU álcázás minden idők egyik legforradalmibb és legvitatottabb katonai álcázása. A USMC nyomdokaiba lépve 2004-ben az amerikai hadsereg is elfogadta saját digitális álcázását, az ACU-t, amelyet Universal Camouflage Pattern (UCP) néven is ismerünk.

Az “univerzális álcázás” koncepció mögött álló elképzelés lényege az volt, hogy a katonák számára egyetlen, minden környezethez alkalmazkodni képes harci egyenruhát biztosítsanak. Így a különböző földrajzi területeken – például városi területeken, sivatagokban vagy erdőkben/dzsungelekben – bevetett katonáknak többé nem kellene speciális álcázó öltözéket viselniük. Az ACU álcázás nagyon hasonlít a MARPAT-hoz és a CADPAT-hoz.

A többéves használat után kiderült, hogy a koncepció nem általános kudarc, az ACU álcázás a legtöbb környezetben nem töltötte be hatékonyan a szerepét. A hadseregben az ACU hivatalos lejárati ideje 2019. október 1. volt, bár a gyakorlatban a személyzet továbbra is a szóban forgó álcázással ellátott ruházatot viselte, amíg nem tudtak OCP-mintás utánpótlást beszerezni.

ACU Camouflage

A DBDU (Desert Battle Dress Uniform)

Ezt a hat színből álló, sivatagi stílusú mintázatot szeretettel “csokoládéchip“-nek nevezik, mivel elemei hasonlítanak az imádott keksz-összetevőhöz (csokoládéchip). Az amerikai hadsereg ebben a mintában gyártott egyenruhái a “Sivatagi harci egyenruhák” elnevezést viselik, amelyet gyakran Camouflage DBDU-ra rövidítenek.

A történet az 1960-as évekre nyúlik vissza, amikor az amerikai hadsereg elkezdte keresni a sivatagi régiókra alkalmas álcázási mintákat. És azért is, hogy előre lássák, hogy az Izrael és a környező arab országok közötti totális háborúra válaszul csapatokat kell telepíteni a Közel-Keletre.

A kísérleti fázisban tesztelt modellek közül az egyik a kaliforniai sziklás sivatagokat vette alapul. A középbarna két árnyalatából áll a homok és az okkersárga szélesebb területein, fekete és törtfehér színű apró “szikla”-alakzatokkal tarkítva. Elsősorban 1981 és 1991 között gyártották, és az amerikai katonák széles körben használták a Sínai-sivatagban tartott gyakorlatok során, valamint a Perzsa-öbölben (Sivatagi vihar) és Szomáliában (Restore Hope) végrehajtott katonai műveletek során.

Camouflage DBDU

A DCU (Desert Camouflage Uniform)

Az USA katonai erőinek egykori szabványa, a camouflage DCU (Desert Camouflage Uniform), a camouflage DBDU közvetlen utódja, amelytől az ihletet kapta. Látványa a sivatagi használatra szánt trikoloros szerkezetet mutatja, amely sötétbarna, halvány olajzöld és bézs színekből áll. A DCU-t először kísérleti jelleggel 1990-ben vetik be, hogy teszteljék egyedülálló tulajdonságait.

A DCU-t kifejezetten a nyílt és jellegtelen sivatagi területeken történő hadviselésre tervezték. Elődje, a DBDU azon az előfeltevésen alapult, hogy a sziklás, zord terep jobban alkalmasabb a harcra, mint az Irak és Kuwait kiterjedtebb sivatagjai.

Ezt az igényt felismerve 1992-ben lépett életbe a DCU minta, amelyet 1995-ben az összes amerikai haderő átvett. Ez volt a sivatagi műveletek standard egyenruhája a digitális minták megjelenéséig, a 2000-es évek elejéig.

Camouflage DCU

Flecktarn álcázás

A Flecktarn álcázás, más néven Flecktarnmuster vagy Fleckentarn, a német “foltos álcázás” kifejezés. Ez három-hat színt vegyítő, zavaró minták összessége. A leggyakoribb egy öt színű minta, amely fekete, vörösesbarna, sötét olajzöld és világos olajzöld foltokból áll mohazöld alapon. Jelentős előrelépést jelent az álcázásban.

A Flecktarn álcázás több változatával is kísérleteztek a német csapatok, mielőtt a második világháborúban alkalmazták volna. A modern Flecktarn az 1970-es évek végén jelent meg, amikor a nyugatnémet csapatok felismerték, hogy új mintára van szükség az akkor használatos szürke olajbogyószínű egyenruhák helyett. A Flecktarn 1991-ben vált ismertté, amikor az újraegyesített Németország egyenruhamintája lett. Nemzetközi sikert is aratott: más nemzetek, például India is átvette a Flecktarn változatát egyenruhájára.

Camouflage Flecktarn

Tiger Stripe álcázás

A Tiger Stripe technikailag a Egyesült Államok által az 1960-as és 1970-es években használt katonai álcázófestés családjának általános megnevezése. Ezt a különösen agresszív mintát az amerikai csapatok Vietnamban való különleges igényeinek kielégítésére fejlesztették ki. L

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük