A katonai tisztelgés

A katonai tisztelgés a katonai világhoz kapcsolódó számos szokás és hagyomány egyike, amely a világ szinte minden hadseregében megtalálható. Gyakorlata országonként és kultúránként eltérő. Ez a tiszteletadással és testvériességgel teli gesztus az idők során beépült a katonák életébe.

Szóval, mi a katonai tisztelgés valódi célja? Mi az eredete vagy akár a története? És miért gyakorolják különböző országokban eltérően? Érdekes kérdések, amelyeket valószínűleg Ön is feltesz magának, és amelyeknek az alábbiakban utánajárunk.

A katonai tisztelgés napjainkban protokolláris gesztusként működik a hadsereg számos ágában. Azonban a katonaságon kívül is széles körben használatos. A katonai tisztelgést ünnepélyes eseményeken (július 14-i felvonulás) vagy temetések alkalmával láthatjuk az elesett katonák előtt tisztelegve. A legtöbb országban a civileknek is megvan a saját tisztelgési formájuk. Nézzük meg a katonai tisztelgést.

Katonai pólók

Mi a katonai tisztelgés?

A katonai tisztelgés egy hagyományos szokás, amellyel a katona egy kézmozdulattal fejezi ki tiszteletét egy magasabb rangú tisztnek. A tiszteletet és a testvériséget szimbolizálja a hivatás tagjai között. A katonai tisztelgés minden bizonnyal a katonai protokoll leglátványosabb és legismertebb gesztusa a közvélemény szemében. Régebben azt igazolta, hogy fegyvertelenek vagyunk.

A katonai tisztelgés a tiszteletadás és az udvariasság érzését sugározza. Ez nem csupán a jó modor egyszerű cseréje, hanem egy kiváltságos jel, amely a fegyelmet, a bizalmat és a katonák közötti bajtársiasság szellemét hangsúlyozza. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a szabályzat írja elő, hanem kifejezi az egyes személyek elkötelezettségének, képességeinek és professzionalizmusának elismerését is.

A hadseregen kívül néha félreértik, a katonai tisztelgés semmiképpen sem a szolgalelkűség gesztusa. Az elöljáró tiszt ugyanúgy viszonozza a tisztelgést, ahogyan azt neki bemutatták. A hadtestben az első tisztelgés egyszerűen az udvariasság kérdése.

Katonai tisztelgés meghatározása

Martin Dempsey amerikai tábornok és Pierre de Villiers francia tábornok katonai tisztelgést végeznek, 2014. április 23.

Miből ered a katonai tisztelgés?

A katonai tisztelgés eredete bizonytalan. Mindazonáltal úgy gondolják, hogy jóval azelőtt, hogy a katonák átvették volna, a polgári lakosság is használta. Amikor az úton keresztezték egymást, az utazó közösség ezzel a testvéri gesztussal fejezte ki békés szándékát. ️

Első esetben a két utazó megállt egymástól bizonyos távolságra, majd a jobb kezüket arasznyira emelték, a tenyerüket jól láthatóan, az ujjaikat széttárva, ezzel bizonyítva, hogy nincs náluk fegyver. A cél az volt, hogy a baráti akaratukat egy kicserélt gesztusjelen keresztül demonstrálják, ami azt jelenti, hogy “fegyvertelen vagyok“.

Egy másik, a hadsereghez szorosabban kapcsolódó hipotézis szerint a katonai üdvözlés az antikvitásban keletkezett. Ebben az esetben harcosok voltak azok, akik a béke jeleként használták a tisztelgést, amikor nem voltak hajlandóak harcolni. Mint fentebb említettük, az üres, fegyvertelen felemelt kéz a jóindulat szinonimája volt. Ez a köszönési mód és annak békés konnotációja az idők folyamán változatlanul megmaradt. ☮️

Eredeti katonai üdvözlés

A katonai üdvözlés története

Egyes történészek úgy vélik, hogy a katonai üdvözlés története az Ókori Róma idején kezdődik, amikor gyakoriak voltak a merényletek. Amikor egy polgár interjút akart kapni egy magas rangú hivatalnokkal, felemelt jobb kézzel közeledett, hogy bizonyítsa, nincs nála fegyver. ⚔️

Mások, megerősítik, hogy a középkorban kezdődik. Arra a pillanatra utalva, amikor a lovagok felemelték a sisakjuk napellenzőjét, felfedve az arcukat, és demonstrálva az önkéntes kiszolgáltatottságot a tisztelgő személy felé. Ebben az időszakban a katonai tisztelgést inkább a udvariasság gesztusának tekintették, amelynek cseréje lehetővé tette a tekintetek találkozását a lovagi torna előtt.

Középkori katonai tiszteletadás

Két lovag tiszteleg egymásnak egy középkori lovagi torna újrajátszása közben

A tizenhetedik században a katonai tisztelgés jelentése megváltozott, ezúttal a hűséget testesítette meg. Ezentúl, amikor két harcos keresztezte egymás útját, jobb kezüket az ég felé emelték, három ujjukat széttárva, ezzel a Szentháromság (az Atya, a Fiú és a Szentlélek) három megtestesülését idézve. ️

Ma a katonai tisztelgés a fejfedőnél (barett, sisak, kalap) ér véget, és már nem az embernek, hanem a fokozatnak tisztelgünk. Hűek maradunk annak a nemzetnek a zászlajához, amely alatt felesküdtünk, hogy szolgálunk. A nyugati világ többi részének hadseregeiben a katonai tisztelgés szabályzatok által előírt aktus. Egyrészt a kölcsönös tisztelet jele, másrészt a testvériséget, az udvariasságot és a hűséget szimbolizálja.

A katonai tisztelgés a különböző országokban

A katonai tisztelgés országonként és néha ugyanazon ország fegyveres erőinek különböző alakulatain belül is változik. Általában a katona a karját a teste mellé emeli, és a kezét a halántéka felé viszi, tenyerét befelé vagy kifelé fordítva.

A testtartás nyilvánvalóan fontos szerepet játszik, és bizonyos apró részleteket, amelyek az egyes hadseregek hagyományaiban és szabályaiban közösek, tiszteletben kell tartani. Ilyen például az egyenes állás, az áll tartása, a tekintet rögzítése vagy a tartás megtartása a felettes jelenlétében.

A francia katonai tisztelgés

A Francia katonai tisztelgést úgy kell végezni, hogy a kar vízszintesen a vállaknál van felsorakoztatva, az egyik kéz lapos, a tenyér előre néz, az ujjhegyek pedig a szem sarkának közelében helyezkednek el. A mozdulatot folyékonyan és élénken hajtjuk végre, miközben a társunk szemébe nézünk.

Fegyver jelenlétében vagy fejfedő (sapka vagy más fejfedő) hiányában a francia katonai tisztelgés másképp történik. A francia katona a “coup de bouc“-t használja, úgy tiszteleg, hogy az állát élesen felemeli az illető felé, és a kezét a combjára csapja.

Mikor kell a katonai tisztelgést végrehajtani? Abban a pillanatban, amikor a katona találkozik valamelyik felettesével. Szemből érkezve, hat lépésnyire az utóbbitól kezdi a katonai tisztelgést, és azt addig tartja, amíg el nem halad mellette. Másrészt, ha a katona az elöljárója háta mögül érkezik, akkor akkor tiszteleg, amikor odaér, és addig tartja a testtartását, amíg két lépéssel mögötte van. Megálláskor a sarkakat össze kell kötni.

Francia katonai üdvözlés

A francia katonai tisztelgést a július 14-i felvonuláson a katonák adják elő

Az amerikai katonai tisztelgés

Az amerikai katonai tisztelgést a következőképpen adják elő: a kezet meggyőződéssel fel kell emelni, az ujjakat és a hüvelykujjat összekötve és kinyújtva, a tenyér lefelé néz, a mutatóujj hegyét pedig a szemellenző szélére kell helyezni, kissé a szemtől jobbra. A kéz külső szélét enyhe lefelé irányuló szögben kell tartani, úgy, hogy sem a kéz hátsó része, sem a tenyér ne legyen jól látható elölről.

A helyes tisztelgésnél a könyök kissé előre van, és a kar vízszintesen áll. A jobb kéz éles oldalra való visszahatásával végződik, és a figyelmi pozíciót meg kell tartani. Az egyenruhás katonák kötelesek tisztelegni, amikor tisztelgésre jogosult személyekkel találkoznak, kivéve, ha ez nem helyénvaló vagy nem praktikus (repülőgépek, buszok, színházak, vagy járművezetés közben).

Az USA katonai tisztelgés feltételezhetően a Brit hadsereg tisztelgéséből származik, vagy annak hatása alatt áll, bár a tenyér helyzete eltérő. Ennek oka, hogy a haditengerészet altisztjeinek a hajók tömítéséhez használt kátrány miatt piszkos volt a kézfeje. E nehezen eltávolítható fekete foltok miatt úgy tisztelegtek, hogy a tenyerüket a lehető legjobban elrejtették (tenyérrel a föld felé).

Amerikai katonai tisztelgés

Az amerikai katonai tisztelgés az amerikai hadsereg alezredese és őrnagya által a nemzeti himnusz lejátszása közben

Az amerikai hadsereg és a légierő tiszteleg fejfedővel vagy anélkül, de a beltéri tisztelgés tilos, kivéve, ha hivatalosan bemutatkozik egy felettes tisztnek vagy egy szertartás során. Az amerikai haditengerészet, az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai parti őrség nem tiszteleg, ha a fej fedetlen vagy egyenruhán kívüli.

A brit katonai tisztelgés

A Brit katonai tisztelgés a brit fegyveres erők egyes ágaiban eltérő. A Brit Hadsereg (Army) katonai tisztelgése 1917 óta a jobb kéz tenyerével előrefelé mutat, az ujjak majdnem a sapkát vagy a barettet érintik. Korábban a nem tisztek a tisztelgő személytől legtávolabbi kézzel tisztelegtek. A tisztek mindig a jobb kezükkel tisztelegtek (mivel a bal kezükkel elméletileg mindig a kardjuk hüvelyét kell tartaniuk). ️

Angliában a tisztelgést a királynő előtt adják, hogy megtiszteljék magas hivatalát. Ezt csak akkor lehet végrehajtani, ha a katona az ezred fejfedőjét viseli, például barettet, csuhét, Tam o’ Shantert, Glengarry-t, tábori szolgálati sapkát vagy csúcsos sapkát.

Brit katonai tiszteletadás

A brit katonai tisztelgés, amelyet a katonák és maga Erzsébet 2. királynő is előad

Ez nem vonatkozik a “The Blues and Royals” (a brit hadsereg lovasezredére), akiknek a Warburgi csata után engedélyezték, hogy fejfedő nélkül tisztelegjenek. Ha egy katona vagy tiszt nem visel fejfedőt, akkor ahelyett, hogy tisztelegne vagy viszonozná a tisztelgést, vigyázzban kell állnia. Az alárendelt tiszteleg először, és addig tartja a tisztelgést, amíg az elöljáró ugyanígy nem válaszol.

A Királyi Légierőben a királynő által megbízott tisztek tisztelgésének szokása egyenlő az Őfelsége személyes tisztelgésével. Ezért amikor egy fiatalabb repülő tiszt tiszteleg egy tisztnek, közvetve Őfelsége előtt tiszteleg. A tiszt által viszonzott tisztelgés a királynő nevében történik.

A RAF tisztelgése hasonló a Brit Hadsereg tisztelgéséhez, a kezet a testtől távolodva körkörös mozdulattal a fej felé viszik, a jobb szem közelében áll meg. A könyököt és a csuklót egy vonalban tartják a vállal. Ezután a kezet egyenesen a lábon felfelé viszik a figyelem pozíciójába, ezt a mozdulatot a “FEL KETTŐ-KETTŐ-HÁROM LE” ritmussal fejezik be.

British Military Salute

Német katonai tisztelgés

Német katonai tisztelgés két germán katona előadásában

Orosz katonai tisztelgés

A orosz katonai tisztelgést jobb kézzel, tenyérrel lefelé végezzük. A kezet a jobb halánték magasságába viszik, anélkül, hogy megérintenék, a fejet fésülve (letakarva). Azokban az esetekben, amikor a fej fedetlen (terepgyakorlatok, kiképzés vagy egyéb helyzetek során), a katonai tisztelgést vigyázzállásban végeznek.

A katonai tisztelgésnél nem az a fontos, hogy a személyt (legyen az tiszt, őrmester vagy közlegény) tisztelgessük, hanem a katonai egyenruhát. Ez az elismerés és az egyazon testülethez tartozás jele, a katonai személyzet közötti kölcsönös tisztelet jelképe.

Ez az oka annak, hogy az orosz katonai tisztelgést csak katonai egyenruhában és más katonai egyenruhás személyek felé végzik. Jelenleg két embernek kötelezően tisztelegnek az orosz katonai személyzet tagjai, még akkor is, ha nem viselnek katonai egyenruhát. Ezek a személyek az Orosz Föderáció elnöke és az orosz miniszterelnök.

Orosz katonai tisztelgés

A Vozdouchno-desszantnye vojska, az orosz hadsereg légideszant csapata

Mégis, amikor az elnök Vladimir Putyin/b> civilben tisztelegnek neki, nem viszonozza a tisztelgést, mivel nem visel egyenruhát és nem visel katonai fejfedőt (ellentétben például az amerikai elnökkel).

A török katonai tisztelgés

A török katonai tisztelgés fejfedővel és fegyver nélkül történik. A négy ujj kinyújtva, a mutatóujj második ízületére mutató hüvelykujj kíséretében, a kéz enyhén behajlítva. A tenyérrel a föld felé fordulva a tisztelgés a jobb szemöldök külső szélénél áll meg. A karnak könyöktől párhuzamosnak kell lennie a talajjal.

Ha a fej nincs letakarva, vagy ha a katona puskát visel a vállán, akkor a tisztelgés a fejet enyhén előrebillentve történik, miközben a felegyenesedett testtartás megmarad. A török katonai tisztelgést, akár kézzel, akár fejjel végzik, az alacsonyabb rangú katonáknak kell először végrehajtaniuk a magasabb rangú katonáknak. A feljebbvalótól elvárják, hogy viszonozza a tisztelgést, kivéve a következő feltételek esetén:

  • Hajóvezetéskor
  • Ha harci parancsot kapnak
  • Ha éles lőszert szállítanak
  • Ha hadifoglyokat kísérnek katonák
  • .Ha a katona őrszem, őrjáraton, megfigyelésen vagy egy meghatározott pont védelmében van
  • A szolgálat közben elesett katona koporsóját (függetlenül a rangjától) minden katonának tisztelegnie kell
Török katonai tisztelgés

Katonák a török katonai tisztelgést végzik

A belga katonai tisztelgés

Az Belga katonai tisztelgést – sok más országhoz hasonlóan – a kéz fejhez emelésével végzik, tenyérrel lefelé. A kéz az alkarral egy vonalban marad, az ujjak össze vannak kötve, és a kar vízszintes.

Belga katonai üdvözlés

Belga katonai tiszteletadás Erzsébet belga hercegnő, Fülöp király és Mathilde királyné legidősebb lánya

A svájci katonai tiszteletadás

A Svájci katonai tisztelgés a brit haditengerészetéhez hasonlóan történik, a tenyér a váll felé mutat, az ujjhegyek a halánték felé mutatnak. A svájci katonák kötelesek tisztelegni minden magasabb rangú katonai személy előtt. A katonának meg kell adnia a felettes rangját, rendfokozatát és nevét. Amikor egy katonai egység találkozik egy felettesével, meg kell mondania az egységének nevét.

Svájci katonai tiszteletadás

A svájci katonai tiszteletadást végző katona a zászlójával szemben

Vigyázz! Pihenj, katona!

A távoli múltból származó szokásokból, hagyományokból, sőt babonákból kinőve a katonai tisztelgés az ókor óta a modern katonai etika fontos részévé fejlődött. Nem feledkezve meg a jelentéséről, amely tele van a haza és a katonák iránti nemes értékekkel.

Ha egy igazi katona lelkével rendelkezel, és szeretnél többet megtudni a katonaság világáról, akkor a military camouflage remek kiindulópont a különböző országok katonai motívumainak felfedezéséhez.

A cikk végére érve egy kicsit többet tudsz a katonai tisztelgés témájáról, annak céljáról és történetéről. Ha szeretnéd, hogy más katonai tisztelgések, különböző országokból származó katonai tisztelgések is bekerüljenek a listába, nyugodtan hagyj egy megjegyzést alább.

Katonai karkötő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük