Top 10 legjobb tartályok

Ezzel a cikkel meghívjuk Önt, hogy fedezze fel a top 10 tankot, amelyek nyomot hagytak a hadtörténelemben. Ezek az acélszörnyek motorjaik üvöltésétől pusztító ágyúikig, erejükkel és félelmetes hatékonyságukkal alakították a csatatereket.

Vitorlázzon el egy magával ragadó történelmi utazásra, ahol minden egyes tank megtestesíti az erőt, a stratégiát és a leleményességet. Akár a hadtörténelem rajongója vagy, akár egyszerűen csak kíváncsi vagy ezekre a behemótokra, készülj fel a a világ legjobb tankjainak vizsgálatára.

Készülj fel!…kezdj most!

Katonai fejfedők

Mi az a tank?

A páncélos egy páncélozott, lánctalpas katonai jármű, amely ágyúval van felszerelve. Kifejezetten katonai műveletekre tervezték, hatékony támogatást nyújt a csapatoknak, és hozzájárul a szárazföldi erők fölényéhez a hadviselésben.

A páncélozott járművek világa világszerte nagy érdeklődésre tart számot, a továbbfejlesztett harckocsikat az egyes országok sajátos igényeihez igazítják. Mielőtt bemutatnánk a világ 10 legjobb harckocsiját, elengedhetetlen néhány technikai fogalmat megérteni e harckocsik jellemzőiről, hogy hatékonyan össze tudd őket hasonlítani:

    • kompozit páncélzat: Ez a fajta páncélzat több rétegből, különböző anyagokból, például fémből, kerámiából és műanyagból áll. Célja, hogy jobb védelmet és csillapítást nyújtson a robbanó páncéltörő fegyverekkel szemben.
    • Aktív védelmi rendszer: Ez lehetővé teszi a tank számára, hogy felismerje és elfogja a közeledő páncéltörő fegyvereket, sőt, semlegesítse azokat. Ez a rendszer az 1980-as és 1990-es években szolgálatba állított modern harckocsikon található.
    • Robbantó reaktív páncélzat: Ez a fajta páncélzat robbanóanyagokat használ a belsejében, hogy tompítsa a páncéltörő fegyverek becsapódását. Amikor egy lövedék eltalálja ezt a páncélzatot, egy kis robbanás keletkezik a belsejében, amely visszaveri a becsapódást, és megvédi a páncélzatot és a személyzetet.
    • Obus-nyíl (APFSDS): Ezek a páncélnyílszerű fegyverek, amelyek kinetikus energiát használnak a páncélzat átszúrására és a páncélozott jármű megtámadására.
    • Hollow-charge lövedékek (HEAT): Ezek nagy robbanóerejű páncéltörő lövedékek. Kúp alakú lövedékek, amelyek a páncélzathoz közeli robbanást használják a páncélzat áthatolásához és a jármű eléréséhez.
    • Hollow-head explosive shell (HESH) : Ezek páncél- és erődítés elleni lövedékek. Viszonylag vékony falú robbanófeje elöl inert, deformálható anyagot (például viaszt vagy műanyagot) tartalmaz, míg a gyutacs a lövedék hátsó részén helyezkedik el.
    • Rögtönzött robbanószerkezet (IED) : Rögtönzött robbanószerkezet, amelyet arra terveztek, hogy megsemmisítsen, hatástalanítson vagy elterelést hozzon létre. Nem katonai elemekből áll, robbanótöltetet, gyújtószerkezetet, detonátort és gyújtószerkezetet tartalmaz, gyakran heterogén elemekből.
    Tankosztályozás

    Tank – Alex Ichim on ArtStation

    10. T-90 (Oroszország)

    A T-90 Oroszország harmadik generációs harckocsija, amelyet a T-72-ből fejlesztettek ki. Valójában ez az egyik legszélesebb körben használt harckocsi a világon. Ezeket a harckocsikat Indiában is gyártják licenc alapján a Tamil Nadu-i nehézgépjármű-gyárban. Az indiai hadsereg jelenleg 1100 T-90-es harckocsival rendelkezik páncélos flottájában. ️

      • Tűzerő: Ez a harckocsi egy 125 mm-es 2A46M simacsövű fő löveggel van felszerelve, amely képes nyilas lövedékek, páncéltörő lövedékek és irányított rakéták kilövésére. Másodlagos fegyverzetét egy 12,7 mm-es Kord géppuska és egy 7,62 mm-es géppuska alkotja.
      • Védelem: Páncélzata acél, kompozit anyagok és robbanásveszélyes reaktív páncélzat (Kontakt-5) kombinációja, amely magában foglalja a Shtora-1 aktív védelmi rendszert. Ez védelmet nyújt a nukleáris, biológiai és vegyi támadások ellen.
      • Mobilitás: A T-90-et jelenleg egy V-92S2F dízelmotor hajtja, amely 60 km/h maximális sebességet és 550 km hatótávolságot biztosít.
      • Bordai technológia: Fejlett tűzvezető rendszerekkel, például hőkamerás, éjjellátó rendszerrel és lézeres távolságmérővel van felszerelve.

      A T-90 egy fő harckocsi, amely az 1990-es évek eleje óta áll az orosz hadsereg szolgálatában. Nagy harci tapasztalattal rendelkezik, és bizonyított Csecsenföld megszállásában, a szíriai polgárháborúban, jelenleg pedig Oroszország az ukrajnai háborúban használja.

      T-90

      T-90MS harckocsi

      9. Merkava Mk 4 (Izrael)

      A Merkava Mk 4 egy izraeli rohamharckocsi, amelyet az Izraeli Védelmi Erők (IDF) használnak. A 2004 óta szolgálatban lévő harckocsi tervezése a legénység túlélőképességére összpontosít, és fejlett védelmi rendszerei az egyik legbiztonságosabb harckocsivá teszik a legénység számára.

      • Tűzerő: A harckocsit 120 mm-es MG253 simacsövű löveggel szerelték fel, amely képes nyíl- és páncéltöltetű lövedékek kilövésére. Fel van szerelve továbbá egy toronyra szerelt 7,62 mm-es koaxiális géppuskával és egy 12,7 mm-es géppuskával.
      • Védelem : A Merkava 4 a lövedékek feltartóztatására a Trophy aktív védelmi rendszerrel (APS) van felszerelve. Moduláris, fémgolyókkal ellátott kompozit páncélzata, a legénységi fülke speciális páncélzata, a füstgránátvetők és a CBRN védelmi rendszer robusztus védelmi harckocsivá teszik.
      • Mobilitás: A Merkava Mark 4 maximális sebessége 64 km/h, és 500 km távolságot képes megtenni.
      • Bordai technológia: A Merkava Mk 4 fejlett tűzvezető rendszerekkel van felszerelve, beleértve a lézeres távolságmérő, a hőképes és éjjellátó rendszereket, a fejlett tűzvezető számítógépet és az automatikus célkövető rendszert.

      Lenyűgöző tűzerőjével és mobilitásával a Merkava Mk 4 félelmetes erő, amellyel számolni kell. Számos közel-keleti konfliktusban bevetették, többek között a libanoni háborúban és a 2006-os gázai háborúban.

      Merkava Mk 4

      Merkava Mk 4 harckocsi

      8. C1 Ariete (Olaszország)

      A C1 Ariete egy olasz harckocsi, amelyet az Iveco-Fiat konzorcium és a római székhelyű OTO Melara SpA gyártott. Az Iveco-Fiat fejlesztette ki a harckocsit, az Otobreda pedig a tornyot és a fegyverrendszereket.

      • Tűzerő: A C1 Ariete harckocsi fő fegyverzete egy 120 mm-es, 44 kaliberű, simacsövű, önfrissítő 120 mm-es löveg, amelyet az Otobreda gyártott. Fegyverzetét egy, a NATO-szabványnak megfelelő 7,62 mm-es géppuskával is ellátják, amely a főágyúval koaxiálisan van felszerelve, valamint egy 7,62 mm-es légvédelmi géppuskával, amely a torony tetején van felszerelve, és amelyet a harckocsi parancsnoka irányít.
      • Védelem: A C1 Ariete a torony elülső részén és a glacison kompozit páncélzattal van ellátva, amely ütésgyorsító lemez (PAC) technológiát alkalmaz. A torony hátsó részén nyolc darab 80 mm-es GALIX kilövőcsővel is rendelkezik, valamint a tetőn egy RALM02 lézerfigyelmeztető szenzorral.
      • Mobilitás: Az olasz C1 Ariete harckocsit egy 12 hengeres Fiat V-12 MTCA dízelmotor hajtja. Maximális sebessége 65 km/h, hatótávolsága pedig 550 km.
      • Bordatechnika: A harckocsi tűzvezető rendszere az olasz Galileo Avionica által tervezett TURMS. Ez magában foglal egy nappali/éjszakai stabilizált panoráma periszkópot a harckocsi parancsnokának, egy stabilizált célkeresztet a lövésznek hőkamerával és lézeres távolságmérővel, valamint egy digitális tűzvezető számítógépet.

      A C1 Ariete 1995-ben állt gyártásba az olasz hadsereg számára, és 2002-re 200 harckocsit rendeltek. A közelmúltban az olasz kormány bejelentette, hogy 125 darabot kíván újítani belőlük.

      C1 Ariete

      C1 Ariete harckocsi

      7. K2 Black Panther (Dél-Korea)

      A K2 Black Panther egy koreai támadó harckocsi, amelyet 2014-ben állítottak hadrendbe. A harckocsi azóta a dél-koreai hadsereg szolgálatában áll. Tavaly áprilisban a lengyel hadsereg megállapodást írt alá a Hyundai Rotemmel (gyártó) 180 darab K2 harckocsi beszerzéséről. ✍️

      • Tűzerő: A K2 Black Panther főfegyverzetként 120 mm-es simacsövű L/55 ágyúval, másodlagos fegyverzetként 7,62 mm-es M60C koaxiális géppuskával és 12,7 mm-es K6 nehézgéppuskával van felszerelve. A főágyú képes nyilazott lövedékek és páncéltörő lövedékek kilövésére.
      • Védelem: Modern kompozit páncélzattal rendelkezik, amely védelmet nyújt a rögtönzött robbanószerkezetek és az ellenséges tűz ellen. Úgy tervezték, hogy egyszerre könnyű és hatékony legyen, és lehetővé teszi a könnyű navigációt a terepen. Aktív védelmi rendszere felfogja a beérkező lövedékeket, páncélzata pedig védelmet nyújt a CBRN-támadások ellen.
      • Mobilitás: A K2 Black Panther maximális sebessége 70 km/h, és 450 km távolságot képes megtenni. Félig aktív felfüggesztéssel is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy térdelve, ülve vagy állva közlekedjen, beállítva a személyzet magasságát és látószögét.
      • Bordai technológia: Automatikus célkövető rendszerrel van felszerelve, amely egyszerre több célpontot is észlel és követ, valós idejű információkat szolgáltatva a személyzetnek. Ezenkívül lézeres távolságmérővel és hőkamerás képalkotó rendszerrel is fel van szerelve.
      K2 Black Panther

      K2 Black Panther tank

      6. Leclerc harckocsi (Franciaország)

      A Leclerc harckocsi először 1992-ben állt szolgálatba a francia hadseregben. Azóta számos konfliktusban bevetették, többek között az Öböl-háborúban, az afganisztáni háborúban és a líbiai polgárháborúban.

      • Tűzerő: A Leclerc harckocsit 120 mm-es simacsövű ágyúval szerelték fel, amely különféle lőszerek kilövésére képes, beleértve a nyílvesszőket, a formált töltetű robbanótölteteket és a zúzófejes robbanótölteteket. A harckocsi egy toronyba szerelt 7,62 mm-es koaxiális géppuskával és egy 12,7 mm-es géppuskával is fel van szerelve.
      • Védelem: A harckocsit moduláris kompozit páncélzat védi, amely magas szintű védelmet nyújt a páncéltörő lövedékek és a páncéltörő irányított rakéták ellen. Ezenkívül lézer- és radarjelző vevőkészülékkel van felszerelve a közeledő fenyegetések észlelésére, valamint a további védelem érdekében infravörös megtévesztő technológiával és anti-EI berendezéssel, amely megzavarja a közelben lévő mobiltelefonok jeleit.
      • Mobilitás: A Leclercet egy 1500 lóerős dízelmotor hajtja, amely lehetővé teszi a 71 km/h-s végsebesség elérését. Hatótávolsága mintegy 550 km, teljes tankkal is hasonló hatótávolsággal rendelkezik.
      • Bordai technológia: A Leclerc harckocsi tűzvezető rendszere egy lövész célzóberendezésből, egy harckocsiparancsnoki célzóberendezésből és egy ballisztikai számítógépből áll. A két céltávcső lézeres távolságmérővel, hőkamerás rendszerrel és nappali célzókészülékkel van felszerelve. A ballisztikai számítógép különböző harctéri tényezőket, például a cél távolságát, a cél mozgását, a harckocsi helyzetét számítja ki, és tüzelési megoldásokat ad a harckocsiparancsnoknak.

      A Francia Leclerc rohamharckocsikat Leclerc XLR-ekké fejlesztik. Ez az egyik legmodernebb harckocsi, amely ma a világ bármely hadseregénél szolgálatban áll.

      Char Leclerc

      Char d’assaut Leclerc

      5. Type 99A2 (Kína)

      A Type 99A2 Kína legmodernebb rohamharckocsija, amely a Népi Felszabadító Hadseregnél áll szolgálatban. Fejlesztése 2003-ban kezdődött, a jármű tesztelése 2007 körül kezdődött, gyártása pedig 2014-ben indul.

      • Tűzerő: A Type 99A2 egy továbbfejlesztett 125 mm-es ZPT98 sorozatú simacsövű fő löveggel rendelkezik, amely számos lőszer kilövésére képes, beleértve a nyílpuskákat, páncéltörő lövedékeket és páncéltörő irányított rakétákat. A másodlagos fegyverek közé tartozik egy 7,62 mm-es koaxiális géppuska és egy 12,7 mm-es géppuska, amelyet a harckocsi parancsnoki tornyára szereltek.
      • Védelem: Védelmet tekintve a Type 99A2 kompozit páncélzattal rendelkezik, robbanásveszélyes reaktív páncélmodulokkal (ERA) és egy aktív védelmi rendszerrel (APS), amelyet a beérkező lövedékek feltartóztatására terveztek. CBRN (nukleáris, radiológiai, biológiai vagy vegyi) védelmi rendszerrel is rendelkezik.
      • Mobilitás: Ezt a harckocsit egy 1500 lóerős dízelmotor hajtja, amely 80 km/h maximális sebességet tesz lehetővé, 600 km-es hatótávolság mellett.
      • Bordai technológia: A kínai Type 99A2 harckocsit egy nagy teljesítményű lézerrendszerrel szerelték fel, amely képes a légi rakétákat és az infravörös irányítású fegyvereket semlegesíteni, mielőtt azok elérnék a harckocsit, miközben csökkenti az ellenséges lövész látóterét. Ezen kívül titkosított lézeres kommunikációs rendszerrel, valamint egyéb fejlett kommunikációs eszközökkel is rendelkezik.

      A korábbi Type 99-hez képest számos módosítással rendelkezik a tűzerő, a mobilitás, a védelem és a technológia tekintetében, ami a hajótest és a torony méreteinek változását eredményezte.

      Type 99

      Type 99 rohamkocsi

      4. T-14 Armata (Oroszország)

      A T-14 Armata egy új generációs orosz rohamharckocsi. Először 2015 májusában, az oroszországi győzelem napi felvonuláson mutatták be, és a NATO-országok modern harckocsijainak komoly versenytársaként pozícionálják.

      • Tűzerő: 125 mm-es simacsövű ágyúval van felszerelve, amely különböző típusú lövedékeket képes kilőni, beleértve páncéltörő lövedékeket, robbanó lövedékeket és még irányított rakétákat is. Másodlagos fegyverzetként egy 12,7 mm-es géppuskával és egy 7,62 mm-es géppuskával is rendelkezik.
      • Védelem: A T-14 Armata a legmodernebb páncélvédelmet kapja, beleértve a kompozit páncélzatot, a reaktív páncélzatot és az aktív védelmi rendszereket. Emellett csökkentett radarjelzéssel rendelkezik, ami megnehezíti a felderítését és követését.
      • Mobilitás: Maximális sebessége 80 km/h, hatótávolsága pedig 500 km.
      • Beszerelési technológia: A T-14 Armata megkülönböztető jegye az automatizált lövegtorony, amely megkönnyíti a szükséges munkaterhelést. Ezen kívül számos aktív védelmi rendszert tartalmaz, beleértve az elektro-optikai/elektromágneses elhárítást, az aktív lövedék elleni védelmet, a hagyományos páncélzatot és az ütközés utáni túlélőeszközöket.

      A T-14 Armata gyártása korlátozott volt, mivel az értékelési fázisban voltak. Gyártási hibákat is találtak, amelyeket kijavítottak. A legénység három főből áll: egy harckocsiparancsnok, egy lövész és egy vezető. A T-14 Armata technológiai fejlődése, megnövekedett tűzerője és pontossága miatt jogosan kerülhetett fel a 10 legjobb harckocsi listájára.

      T-14 Armata

      T-14 Armata tank

      3. Challenger 2 (UK)

      A Challenger 2 a brit hadsereg fő harckocsija (MBT), amely a Challenger 1-t váltotta fel. 1998-ban állították szolgálatba, és számos konfliktusban játszott kulcsszerepet, többek között az Öböl-háborúban, az iraki invázióban és az afganisztáni háborúban. ⚔️

        • Tűzerő: A Challenger 2 egy 120 mm-es L30A1 csöves fő löveggel van felszerelve, amely képes nyilas lövedékek és nagy robbanóerejű zúzottfejű lövedékek (HESH) kilövésére. A tűzerő növelése érdekében egy 7,62 mm-es koaxiális géppuskával és egy 12,7 mm-es töltőállványos géppuskával is fel van szerelve.
        • Védelem: Rendkívül bizalmas Chobham kompozit páncélzat védi, amely kivételes ellenállást biztosít a kinetikus és kémiai energiájú lövedékekkel szemben. Ezt a páncélzatot a világ egyik legjobb páncélzataként ismerik el, amely első osztályú védelmet garantál a harckocsi legénységének és rendszereinek.
        • Mobilitás: Egy 1200 lóerős V12-es dízelmotor hajtja, amely 59km/h végsebességet és 450km hatótávolságot biztosít.
        • Bordai technológia: Komplex tűzvezérlő áramkörökkel, lézeres távolságmérővel, hőkamerás és éjjellátó rendszerrel van felszerelve a pontosabb célpont-azonosítás érdekében. Infravörös zavaró berendezéssel és CBRN (nukleáris, radiológiai, biológiai vagy vegyi) védelmi rendszerrel is fel van szerelve.

        A Challenger 2, Brit támadó harckocsi élettartam-hosszabbítási programon fog átesni, hogy javítsák meglévő tulajdonságait. Modern hálózattal és felügyeleti képességekkel szerelik fel. Ez a korszerűsítés egy új harckocsivá, a 2030-ra tervezett Challenger 3 harckocsivá alakítja át.

        Challenger 2<

        Challenger 2 rohamkocsi

        2. M1A2 Abrams (Egyesült Államok)

        A M1A2 Abrams az amerikai M1 Abrams rohamharckocsi legújabb változata, amely jelenleg az Egyesült Államok hadseregében és több más országban is szolgálatban áll. Az 1992-ben bevezetett harckocsi aktívan részt vett olyan konfliktusokban, mint az Öbölháború, az iraki invázió és Afganisztán. Az alábbiakban többet megtudhat néhány jellemzőjéről és képességéről:

        • Tűzerő: Az M1A2 120 mm-es simacsövű ágyúval van felszerelve, amely a páncéltörő rakétáktól a páncéltörő rakétákig, a robbanórakétákról nem is beszélve, számos lőszerrel használható. Rendelkezik továbbá egy M2 50 kaliberű géppuskával és egy M240 7,62 mm-es koaxiális géppuskával, valamint egy távoli fegyverállománnyal a tornyon.
        • Védelem: Fejlett páncélvédelmet kapott, beleértve a Chobham páncélzatot (egy fejlett, az Egyesült Királyságban kifejlesztett kompozit), a reaktív páncélzatot és az aktív védelmi rendszert. Ezen kívül lézerfigyelmeztető rendszerrel, rakéták közeledésére figyelmeztető rendszerrel és rádiófrekvenciás zavaró berendezéssel van felszerelve, ami további védelmet nyújt a különböző fenyegetésekkel szemben.
        • Mobilitás: Az M1A2 maximális sebessége 67km/h terepen és 40km/h terepen. Hatótávolsága 426 km, és fejlett hidraulikus felfüggesztési rendszerrel rendelkezik. Így könnyedén képes áthaladni a durva terepen és az akadályokon.
        • Bordai technológia: Az M1A2 digitális tűzvezető rendszerrel van felszerelve, amely javítja a pontosságot és csökkenti a személyzet munkaterhelését. A harckocsit a harckocsivezetőtől független hőképzővel is felszerelték, amely lehetővé teszi a parancsnok számára, hogy a lövész látószögétől függetlenül kiszúrja a célpontokat. Rendelkezik továbbá egy harcirányítási rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy terepi információkat fogadjon és osszon meg más egységekkel.

        Az M1A2 összességében egy rendkívül alkalmas és kifinomult harckocsi, amely bizonyította harci hatékonyságát. Tűzerője, védelme és mobilitása a világ egyik legfélelmetesebb harckocsijává teszi.

        M1A2 Abrams<

        M1A2 Abrams tank

        1. Leopard 2A7+ (Németország)

        A Leopard 2A7+ egy modern német támadó harckocsi. A Leopard 2 harckocsi továbbfejlesztett változata, amely az 1970-es évek óta szolgálta a német hadsereget. A harckocsi számos fejlesztést tartalmaz elődjéhez képest.

        Ezek közé tartozik a továbbfejlesztett páncélvédelem, a fokozott mobilitás és a továbbfejlesztett tűzvezető rendszerek. Emellett fejlett érzékelőkkel és elektronikával is felszerelték, ami javítja a célmegjelölési képességeit és a harctéri helyzetfelismerést.

        • Tűzerő: A Leopard 2A7+ egy 120 mm-es Rheinmetall simacsövű löveggel van felszerelve. Különféle lőszertípusok kilövésére alkalmas, beleértve a formált tölteteket (páncéltörő robbanótöltet) és a nyíllövedékeket (hipersebességű, kaliber alatti páncéltörő lőszer). A harckocsi felszerelhető 7,62 mm-es géppuskával és 40 mm-es gránátvetővel vagy 50 kaliberű géppuskával.
        • Védelem: A Leopard 2A6 továbbfejlesztett modellje moduláris védelmi rendszerrel rendelkezik, amely passzív páncélmodulokat tartalmaz. Ez 360°-os védelmet nyújt a legénységnek a páncéltörő irányított rakéták, aknák, improvizált robbanószerkezetek (IED) és rakétavetők (RPG) ellen.
        • Mobilitás: A Leopard 2A7+-t egy nagy teljesítményű, 1500 lóerős MTU dízelmotor hajtja, amely 72 km/h-s végsebességet biztosít számára közúton, valamint 45 km/h-s sebességet terepen és figyelemre méltó, 550 km-es hatótávolságot.
        • Bordai technológia: Fejlett tűzvezető rendszerekkel, például lézeres távolságmérővel, hőkamerás rendszerrel és digitális tűzvezető számítógéppel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy nagy távolságból is pontosan célba vegye a célpontokat.

        Exportálták több országba, többek között Katarba és Magyarországra, és bevetették békefenntartó missziókban Maliban és Afganisztánban. Összességében a Leopard 2A7+ egy nagy teljesítményű harckocsi, amelyet úgy terveztek, hogy a legkülönbözőbb harci helyzetekben is kiválóan helytálljon.

        Char Leopard 2A7+<

        Shorts cargo

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük