Týr: Nordic God of War

Az északi mitológia lenyűgöző, és a panteonja olyan istenségekről tanúskodik, amelyek közül egyik érdekesebb, mint a másik. Különösen, ha a háború istenéről van szó! Érdeklődésünk középpontjában a titokzatos és érdekes Týr isten áll. Ki az a Týr? Milyen fontos szerepet tölt be a skandináv mitológiában? Milyen történetek és mítoszok szólnak róla? ⚔️

A háborúhoz kapcsolódó történelmi és mitológiai jelenségek által lenyűgözve fogunk fényt deríteni az északi panteon eme istenére. A legendákban és történetekben hihetetlenül gazdag északi mitológia számos istenséget, fantasztikus lényt és hőst foglal magába.

Az északi mitológiában Týr az igazságos háború, az igazságosság és a győzelem istene. Az Aesir család tagja, Týr vagy Odin (Snorri Edda), vagy az óriás Hymir (Poétikus Edda) fia. Hírhedt arról, hogy elvesztette a kezét a farkas Fenrir állkapcsában.

Ebben a cikkben többet tudunk meg az északi istenségről, Týrről. Boldogsága és a körülötte zajló történetek nyomot hagytak a skandináv folklórban és hagyományokban. Týr egy fantasztikus istenség, aki megérdemli, hogy rácsodálkozzunk!”

Bague runique

Týr név etimológiája

A Tyr név (az ó-norvég “Týr” szóból) a proto-indoeurópai *Dyēus szóból származik, jelentése “isten” vagy “istenség”. A Týr-t angolul “tier”-nek ejtik, és itt van a név néhány változata az ősi nyelvekben:

  • Tīw vagy Tīg az óangolban
  • *Ziu az ófelnémetben
  • .

  • *Tiwaz az ógermánban
  • Teiws a gótban
Týr etymologie<

Ki az isten Týr?<

Artwork by Tom Liu on ArtStation

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy Odin volt Týr igazi apja. Erre utal Sturluson, aki a Skáldskaparmálban (“mondák a költészetről” ó-norvég nyelven) azt állítja, hogy Týr Odin fia, Thor és Baldr testvére. Ez utóbbi különböző költői kifejezéseket használ Týrre utalva:

  • A félkezű isten
  • Odin fia
  • A csaták istene
  • Aki a farkast eteti
  • ./li>

Týr valószínűleg az északi mitológia uralkodó istene volt, mielőtt Odin és Thor háttérbe szorította volna őt jelentőségét tekintve. Týrt gyakran hasonlítják a római mitológiában Mars istenhez.

Mit szimbolizál Týr isten?

Týrt mint a háború, az igazság és az eskü istenét a legtöbb germán harcos és skandináv viking imádta. Nevét gyakran idézték, amikor az embereket esküjük betartására és a békeszerződések betartására szólították fel. A győzelem és a bátorság szimbóluma is volt, Týr és Fenrir története jól szemlélteti mind az önzetlenségét, mind a fogadalmának megtartásában tanúsított becsületét.

Týr szimbólum

Artwork by Seraphinus Calvin, Pablo Murinelly and Joshua Bermudez on ArtStation

Týr egy északi isten, aki megtestesíti :

  • Rend és igazságosság
  • Bátorság és becsület
  • szeretet és önfeláldozás

Týr isten tulajdonságai

Az északi hadistenek egyik megkülönböztető jegye, hogy mindegyikük a hadviselés egy-egy aspektusához kapcsolódik. Thor például a brutális fizikai harcban, Odin a mágikus és pszichológiai erők működésében, Týr pedig a háborút övező jogi döntésekben és igazságossági elvekben vesz részt.

Týr legfigyelemreméltóbb tulajdonsága a hiányzó jobb keze (vagy karja), amelyet általában úgy ábrázolnak, mintha csuklójánál vagy alkarjánál levágták volna. Ezt a hiányzó végtagot Fenrir, a Loki és a jötunn Angrboda által szült, kiéhezett óriásfarkas falta fel. Fenrir később fontos szerepet játszott a Ragnarök során.

Attribute Týr

Artwork by Nicolas Cortes on ArtStation

Týr nemcsak bátor harcos volt, hanem a bölcsesség megbízható forrása és az igazság hűséges védelmezője is. Ezek a leírások bevallottan az északi eposzokban az istenről szóló rövid említéseken alapulnak. Týr isten legrészletesebb leírása a Gylfaginning (“Gylfi misztifikációja” ó-norvégül) című műből származik, amely a XIII. századi izlandi tudós Snorri Sturluson prózai Edda című könyve. Így szól:

“Az Æsirok közül még mindig ott van az, akit Týrnek hívnak: ő a legbátrabb, a legjobb szívű, és nagy hatalma van a csatában való győzelem felett; a vitézeknek jó, ha őt hívják segítségül. Egy közmondás szerint ő a bátor Týr, ő felülmúlja a többi férfit, és nem tántorodik el. Bölcs, ezért mondják, hogy aki a legbölcsebb, az a Týr-bölcs.”

Týr az északi mitológiában

A norvég mitológiát tekintve számos utalás található a régi viking költeményekben, nevezetesen a Poétikus Edda, amelyek megerősítik, hogy Týr egyike volt a háború isteneinek, Odin és Thor mellett. Ezt a római források is megerősítették, amelyek saját hadistenükhöz, Marshoz hasonlították. A harcos szerepén kívül bizonyíték van arra is, hogy Týr a törvény végrehajtója és az igazságosság őre volt. ⚖️

A Lokasenna (“Loki veszekedése” ó-norvégul) néven ismert monda szerint az istenek lakomát tartanak, amelyen Loki az összes istent kigúnyolja. Týr, aki közbe akar avatkozni, szintén ki van téve ennek a gúnyolódásnak.

Týr és Fenrir

Az Asgardban és az Aesir istenek között a farkas Fenrir aránytalanul nagyra nőtt, olyannyira, hogy csak Týr volt elég bátor ahhoz, hogy megközelítse és megetesse. Mivel tudták, hogy Fenrir döntő szerepet fog játszani a Ragnarök-ben, az istenek megpróbálták őt láncra verni azzal, hogy játéknak állították be, de Fenrir mindig győzött, mivel minden alkalommal sikerült kiszabadítania a kötelékeit. ⛓️

Az istenek keresve a módját, hogy Fenrirt örökre bezárják, megkérték Svartalfheim törpéit, hogy készítsenek egy mágikus köteléket, amit szeretettel Gleipnir-nek neveztek el. Maga Odin félt ennek következményeitől, és Skirnirt, Freyr szolgáját elküldte a sötét tündék világába, hogy keressen mesterembereket.

Týr Fenrir

Artwork by Minard Maxime on ArtStation

Gleipnirt a törpék hat dologból készítik : A macska lépteinek hangjából, a nők szakállából, a hegyek gyökereiből, a medvék idegeiből, a halak leheletéből és a madarak nyálából, amelyek mind képzeletbeli alapanyagok, mert a valódi alapanyagok nem működnének Fenrirben. ✨

Gleipnirrel a kezében az istenek ismét játékra hívták ki a farkast. Amikor Fenrir meglátta, milyen vékonyak a kötelékek, gyanakodni kezdett, és azt állította, hogy az istenek megpróbálják becsapni őt. Csak azután egyezett bele a játékba, hogy Týr beleegyezett, hogy a szájába tegye a kezét. ✋

Týr és Fenrir<

Artwork by Vojtech Camfrla on ArtStation

Ezzel a rögtönzött biztosítással a helyén Fenrir megengedte az isteneknek, hogy megkötözzék őt. A nagy farkas küzdött a kötelékei ellen, és most először fedezte fel, hogy nem tudja megtörni őket. Rájött, hogy az isteneknek nem áll szándékukban kiszabadítani őt, Fenrir beleharapott Týr kezébe.

Týr és Hymir üstje

A Hymiskvida című versben jelenik meg először Týr, mint a történet főszereplője. Dióhéjban: az istenek lakomát akarnak tartani, és azt próbálják kitalálni, hol találhatnának bőven innivalót.

Ægir, a tenger istene az óriások családjából, úgy tűnik, sok üstöt birtokol, de csak akkor hajlandó mézsört készíteni, ha valaki hoz neki egy olyan üstöt, amely elég nagy ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű sört főzzön, hogy az összes isten szomját egyszerre oltsa.

Egy tárgyat sehol sem találtak, amíg Týr el nem mondta Thornak, hogy apja Hymir házából szerezhet egy megfelelő méretű üstöt, feltéve, ha ravaszságot alkalmaz. A két isten elment Hymir házába, hogy teljesítsék a küldetést.

Thor Hymir

Artwork by The Gaslight Factory on ArtStation

A történet ezután egy másik mítosz irányába veszi az irányt, miszerint Thor Hymirrel halászva elkapja Jörmungand (a kígyóvilágot). A vers hátralévő részében aztán Thor, és nem Týr kap kihívást, hogy összetörje Hymir kelyhét, amit úgy tesz meg, hogy az óriás fejéhez vágja. Az istenek ezután visszatérnek az edénnyel, és mindannyian bőséges mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

Týr és a Ragnarök

Snorri Edda szerint a Gylfaginning című művében…szerint a Ragnarök idején, amikor az istenek és az óriások közötti végső csata elkezdődik, Týr inkább Hel őrkutyájával, Garmmal fog harcolni, mint Fenrirrel, és mindkettőjüket a másik keze (vagy mancsa) fogja megölni.

Týr versus Garm

Artwork by Antonio J. Manzanedo az ArtStation oldalon

Týr a populáris kultúrában

Týr több videójátékban is szerepel :

  • Az Ensemble Studios Age of Mythology (2002) című játékában Týr egyike a kilenc istennek, akiket az északi játékosok imádhatnak.
  • Týr az egyik játszható isten a Smite nevű harmadik személyű többjátékos online csataaréna játékban is.
  • Týr többször is szerepel a Santa Monica Studio God of War (2018) című játékában, és várhatóan a God of War Ragnarök című folytatásban is megjelenik.

Týr isten a videojátékokban<

Týr megjelenik a kortárs zenében :

  • A Týr nevű feröeri viking metal együttes (1998-ban alakult)
  • Brit heavy metal együttes Black Sabbath, Tyr című album (1990)
  • A svéd death metal együttes Amon Amarth gyakran hivatkozik Týrre
  • ./li>
  • Német viking metal zenekar Falkenbach, Ok Nefna Tysvar Ty (2003)

Týr a fantasy irodalomban és a heroikus fantasyban is ihletforrás :

  • A Marvel Comics szuperhősét, Tyr-t az északi isten ihlette
  • A Forgotten Realms univerzum Tyr istenét szintén az északi isten ihlette
  • .li>Tolkien univerzumában Beren Erchamion kezét egy farkas, Frodóét pedig Gollam törte össze az ujját

Týr legnagyobb öröksége azonban továbbra is a “kedd” szó marad. Az egykor “Týr napjaként” ismert szó évszázadokon át megmaradt, és ma népszerűbb, mint valaha.

Týr ellentmondása

Týr egy északi isten volt, aki bátorságáról és igazságosságáról volt ismert. Olyan szorosan kapcsolódott a háborúhoz, hogy a rómaiak Marshoz hasonlították. A neve is jelzi a jelentőségét. Egy ősi gyökből származik, amelyet leggyakrabban királyistenekre alkalmaztak, és amely az ó-norvég nyelvben talán maga az “isten” kifejezés volt. Mindezek ellenére Týr nem olyan jól illusztrált, mint sok más északi istenség.

Egyetlen teljes mítosznak ő a központi szereplője. Ebben a mítoszban feláldozza a kezét, hogy a veszélyes Fenrir farkast, akinek az a sorsa, hogy a Ragnarökben megölje Odint, láncra verhesse addig a csatáig. Bár ez megmutatta azt a bátorságot, amelyről Týr ismert volt, egyúttal el is gyengítette őt. Týr elvesztette a kezét, amellyel a kardot forgatta, és egyes források szerint már nem volt méltó a törvény és az igazságszolgáltatás felügyeletére. ⚖️

Egyes történészek úgy vélik, hogy Týr sokkal fontosabb isten lehetett. Odin végül kiemelkedett, de Týr lehetett a korai északi panteon fő istene. ️

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük